Przepisy Extra

Budyniowiec

Budyniowiec

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
4 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
aromat śmietankowy
Krem:
1/2 litra śmietany 18%
2 galaretki pomarańczowe
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, nadal ubijając dodawać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do ubitej masy dodać wymieszane budynie z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części. Każdy placek biszkoptowy nasączyć wodą z aromatem śmietankowym.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Śmietanę zmiksować dodając tężejącą galaretkę. Kremem przełożyć biszkopty.

Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
27 opinii | Wyraź opinię
4.365046888 stars based on 1173 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Nie ;) Dodajemy tylko 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 4 opakowania budyniu śmietankowego, i tu ważne: budyniu w proszku. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
Dorota [2010-11-02 11:48:48]
a czy czasami o mace nie zapomnialas?
krzysztof [2010-10-30 10:06:10]
Zmodyfikowałam trochę przepis. Zamiast śmietany ubilam śnieżkę i dodałam galaretkę truskawkową. Po prostu niebo w gębie :) naprawdę rewelacja. Piekłam dwa razy pod rząd!!
Monikaiwi [2010-04-27 09:16:42]
bardzo dobre ciasto polecam!!!!!
aga [2010-01-14 21:02:33]
Budynie mają być z cukrem.
Dorota [2010-01-05 11:15:42]
Hej czy te budynie mają być z cukrem czy bez??
Zefirka [2009-10-01 20:08:37]
ciasto wyśmienite!!!!nic dodac nic ująć
wiolaMazur [2008-05-25 17:43:14]
pyszne ciacho u mnie w domu cala rodzinka sie nim zajada
kasia [2008-03-09 16:01:55]
Raczej żeby była gęsta, ewentualnie pół na pół z "lejącą". Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-12 18:35:14]
a smietana 18% ma byc gesta czy np łaciata -lejaca?
ania [2007-05-12 17:35:38]
Tak, biszkopt należy przekroić w poprzek, przez środek ciasta.
Dorota [2007-02-14 11:29:05]
A biszkopt przekroic w poprzek przez środek ciasta?
AnA [2007-02-14 10:16:56]
Pyszne. Dużo piekę i lubię to robić. Myślę, że byłoby ciekawe, gdyby dodać na wierzch jakieś owoce i zalać galaretką.
Gosia [2006-09-10 11:32:41]
pyszny polecam wszystkim
madlena18 [2006-08-05 11:44:55]
Budyniu nie należy gotować, lecz dodać je w proszku (sypkie) do ubitych jajek. Powodzenia :)
Dorota [2006-06-23 08:57:09]
te budynie mają być ugotowane??
misiek__1984 [2006-06-22 21:10:39]
ciacho pychotka naprawde polecam
gosia [2005-10-16 20:43:41]
ciasto troszke mdle kakby sie dalo na wierzch owoce i galaretke to chyba bylo by lepsze bede musiala te opcje wyprobowac
krawatka [2005-10-16 14:30:13]
Irenko bardzo się cieszę, że smakują Ci moje przepisy, a co najważniejsze - wychodzą. Przepisów mam bardzo dużo, tylko mało czasu na ich wykonanie i dodanie ich na stronę, ale w miarę możliwości wzbogacam ‘smacznego’ moimi nowo odkrytymi, a także wymyślonymi i wypróbowanymi przepisami. Oprócz ciast na stronie są również przepisy na różnego rodzaju sałatki, dania główne, pasty itd. Dużo przepisów można znaleźć również na naszym forum. Są tam naprawdę świetne przepisy, z których nawet sama korzystam, a potem umieszczam je na stronie. Pozdrawiam i życzę miłych wypieków :)
Dorota [2005-09-29 10:12:43]
Twoje przepisy są bardzo pyszne i wychodzą !! robiłam to ciasto i jest super!! Dorotko czy oprócz ciast masz jakieś inne przepisy ?? Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam
IRENA [2005-09-28 14:09:54]
Mmm..., jeszcze nie jadłam tego ciasta ale sama nazwa... . Poprostu ja uwielbiam budyń!
ANIOŁECZEK [2004-12-22 13:52:10]
krem powinien byc z budyniem !!
weronika [2004-12-01 15:58:30]
Ja piekę to ciasto z innym kremem:1 galaretkę cytrynową rozpuszcam w szklance wody. Gdy jest zimna mieszam z 1 śmietaną. Polecam. Na drugi raz wypróbuję Twój krem.
klaudynkak [2004-11-20 22:06:06]
a gdzie budyń w budyniowcu?
kola [2004-11-18 21:17:10]
ciasto taki sobie ale jak ktos lubi
haneczka [2004-10-09 18:53:16]
Domowej roboty biszkopt jest zawsze lepszy niz kupny :)
katherine [2004-08-23 13:46:39]
biszkopt się kupuje!!!! kto ma tyle czasu żeby piec!!!!!
koagi [2004-07-27 12:04:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.