Przepisy Extra

Budyniowiec na pełnoziarnistym cieście

To mocno budyniowe ciasto, które jest łatwe i szybkie do przygotowania. To coś w sam raz dla miłośników budyniu!

Na kruche podpieczone pełnoziarniste ciasto wykładamy gorącą masę budyniową, gdy lekko przestygnie wykładamy delikatną czekoladową bezę, a na wierzch ścieramy pozostałe pełnoziarniste ciasto i... całość do piekarnika.

Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem. Można też polać je polewą czekoladową lub lukrem - wybór należy do nas :)

Na zewnątrz kruchy, a w środku miękki i wilgotny - całość smakuje super - po prostu rozpływa się w ustach! Czytaj więcej

Kto dba o linię to może zmodyfikować to ciasto w następujący sposób: w kruchym cieście i w czekoladowej bezie cukier zmniejszyć o połowę (można tutaj użyć tylko trzcinowego cukru lub brzozowego - diabetycy), a do masy budyniowej w ogóle nie dodawać cukru (kupujemy budynie bez cukru). No i na koniec nie posypujemy ciasta żadną "słodką posypką". Po takim słodkim "odkrojeniu cukru" ciasto świetnie nadaje się do kawusi dla diabetyków.

To super ciasto, które nadaje się na każdą okazję.

Smacznego :)

Budyniowiec na pełnoziarnistym cieście

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
20 dag masła
5 żółtek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe (z cukrem)
1 litr mleka
Beza czekoladowa:
5 białek
sól
¾ szklanki cukru
1 budyń czekoladowy
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny, olej kokosowy, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Całość razem posiekać nożem, a następnie zagnieść. ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

750 ml mleka wlać do garnka. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, cały czas mieszając. Gorącą masę budyniową wyłożyć na podpieczone ciasto i odstawić na około 10 minut, aby trochę ostygło.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się szklista i biała. Na koniec wsypać budyń czekoladowy w proszku, razem zmiksować i gotową bezę wyłożyć na budyniową masę. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe pełnoziarniste ciasto (¼). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 25 minut w temperaturze 175 st C.

Tuż przed podaniem na stół, ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.