Przepisy Extra

Budyniowiec na zimno z truskawkami

Jak wykonać ciasto z truskawkami bez pieczenia? Otóż można to zrobić w bardzo prosty i ciekawy sposób... Oto nasz pomysł:

Jego wykonanie raczej nie powinno nastręczyć większych kłopotów w przygotowaniu. Gotowanie i mieszanie to najczęściej wykonywane czynności podczas robienia tego ciasta.

Gotowe budynie i galaretki oraz biszkopty stanowią podstawowe składniki potrzebne do wykonania tego smakowitego ciasta na zimno. Ale najważniejszym składnikiem ciasta bez pieczenia są oczywiście słodkie i soczyste truskawki - pycha! Czytaj więcej

Te zdrowe owoce tworzą w otoczeniu galaretek owocowych ciekawą mozaikę, która znajduje się na warstwie budyniowej. Za taką kompozycją przepadają wszyscy, i duzi i mali ;) Bo któż z nas nie lubi truskawek w galaretce??

I dlatego z tych popularnych, a zarazem przepysznych składników powstało pyszne ciasto o ciekawym smaku i wyglądzie. Mmm... mniam :)

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

Masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe z cukrem (tradycyjne na 0,5 litra)
2 galaretki truskawkowe
1 jajko
20 dag masła
Dodatkowo:
ok. 15 dag biszkoptów
30 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
Poncz:
1/4 szklanki przegotowanej letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

750 ml wody zagotować, w 250 ml wody rozmieszać 3 budynie śmietankowe i wlać do gotującej się wody. Chwilkę pogotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki truskawkowe w proszku i dokładnie razem rozmieszać. Odstawić na około 5 minut, dodać jajko, masło i zmiksować mikserem na jednolitą masę.

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć biszkopty i nasączyć je ponczem (do przegotowanej letniej wody dodać cukier, wymieszać łyżeczką, aby się rozpuścił i na koniec dodać sok z cytryny).

Na biszkopty wyłożyć gorącą masę budyniową, ostudzić i włożyć do lodówki na około 40 minut.

Truskawki opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Na masę budyniową wyłożyć truskawki i zaleć je tężejącą galaretką truskawkową. Całość włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.0488038276 stars based on 209 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Masę budyniową należy wylewać powoli, na początku można pomagać sobie łyżką (rozkładać tę masę). Przed wyłożeniem biszkoptów, papier do pieczenia można posmarować tłuszczem (np. masłem), żeby te biszkopty się przykleiły. Przyznam się, że u mnie 1 biszkopt się lekko podniósł, co widziałam jak potem kroiłam ciasto, a pozostałe były ok - wszystkie leżały na spodzie. Ciasto jest pycha, można tutaj zmieniać galaretki i owoce, ciekawa jestem jak będzie smakował z moimi ulubionymi jagodami? ;) Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2012-06-18 11:34:09]
:)
campari [2012-06-13 13:08:40]
Dobra, przekonałyście mnie... będzie budyniowiec. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-13 11:51:37]
budyniowiec na zimno z galaretka bardziej by tu pewnie pasowalo hmmm
campari [2012-06-12 22:13:57]
To jest ciasto z serii sernik bez sera ;)
Dorota [2012-06-12 19:23:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.