smaczny.pl przepisy kulinarne

Buraczane jajeczka

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.5 stars based on 6 reviews Przystawki

Składniki:

czerwone buraki (ok. 75 dag - waga po obraniu)
1 litr wody
2 ziarenka ziela angielskiego
2 goździki
cukier
3 łyżki octu jabłkowego

Sposób wykonania:

Jajka ugotować w wodzie z solą na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.

Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, goździki, szczyptę soli, cukru i ocet jabłkowy. Razem wymieszać i zagotować.

Do gorącej zalewy przełożyć czerwone buraki i gotować przez około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Jajka włożyć do litrowego słoika, a następnie zalać ostudzoną i przecedzoną buraczaną zalewą. Włożyć do lodówki na 24 godziny (a same buraczki można zetrzeć na tarce i serwować do drugiego dania).

Na drugi dzień jajka wyciągnąć z zalewy, osuszyć i przekroić na połowę. Ułożyć na talerzyku, posypać rzeżuchą i podać na świąteczny stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.