smaczny.pl przepisy kulinarne

Buraczany zakwas z cebulą

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4 stars based on 6 reviews Inne rodzaje

Składniki:

70 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
5 dag cebuli (waga po obraniu)
5 ząbków czosnku
800 ml wody
¾ łyżki soli (himalajskiej)
7 łyżek wody z kiszonych ogórków
4 ziarenka czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Czerwone buraki (u mnie małe buraczki o średnicy około 3 cm) obrać cienko ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (duże buraki pokroić w półplasterki). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w słupki.

Wodę wlać do garnka, zagotować, dodać sól, dokładnie wymieszać i ostudzić. Do ostudzonej wody dodać wodę z kiszonych ogórków i ponownie razem wymieszać.

Do dużego dokładnie umytego i wyparzonego słoika (u mnie 1,5 litrowy) przełożyć plasterki czerwonych buraków, i przekładać je cebulą, czosnkiem, ziarenkami czarnego pieprzu, ziela angielskiego i na koniec położyć listek laurowy. Całość zalać ostudzoną wodą i buraki ucisnąć ręką.

Słoik przykryć ręcznikiem kuchennym i odłożyć na około 5 dni w ciepłe miejsce. Następnie gotowy zakwas buraczany przecedzić i przelać do wyparzonych małych słoiczków lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce do około 14 dni.

Buraczany zakwas nadaje się również do bezpośrednio picia - jako napój wzmacniający oraz do wigilijnego barszczu.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-