Przepisy Extra

Buraczki tarte z papryką na zimę

Składniki:

3 kg buraków
1 kg czerwonej papryki
½ kg cebuli
Zalewa:
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
1 łyżka soli

Sposób wykonania:

Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.

Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać zmieloną paprykę i cebulę. Wymieszać i razem gotować 10 minut. Do tego dodać starte buraki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące buraczki nakładać do czystych i suchych słoików. Gdy ostygną zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
50 odsłon dziennie
17 opinii | Wyraź opinię
4.1989268144 stars based on 6709 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To dziękuję i cieszę się bardzo, że Wam smakują :)
Dorota [2017-08-18 22:43:24]
Super przepis buraczki rewelacja
Karolka [2017-08-14 10:08:21]
ja jeszcze dodaję na tą porcję 1 papryczkę chili
artur [2016-08-25 16:15:17]
Witam i dziękuje za ciekawy przepis na buraczki, które bardzo lubię :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-09-16 22:16:16]
Ja oleju nie dodawałam, ale można dodać do zalewy około 1/3 szklanki oleju, albo już do pełnego słoika buraków, na górę, przed zakręceniem słoika 1 łyżkę oleju. Powodzenia :)
Dorota [2012-07-19 11:36:25]
Lepiej pasteryzować, bo w przeciwnym razie są duże szanse, że buraczki mogą się zepsuć.
Dorota [2011-07-26 13:20:30]
potwierdzam bardzo smaczne buraczki.Pozdrawiam
Kasia O [2011-02-25 07:52:18]
bardzo dobre
kaska [2010-09-27 10:48:21]
Bardzo bobre. Ja dodaje jeszcze olej,a papryka nie musi być koniecznie czerwona
marysia [2010-09-22 12:54:28]
Sałatka jest wyśmienita mój moż zachwala, bardzo mu pozmakowała.
Beti. [2009-10-01 17:09:33]
Rzeczywiście są dobre. Warto zrobić na zimę. Ja paprykę i cebulę zmiksawałam w robocie. Muszę jeszcze dorobić więcej bo mi już połowę zjedli.Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam.
izabela [2009-09-14 18:58:29]
ja papryki nie przepuszczam przez maszynkę no bo poco.ALE SAŁATKA JEST BARDZO PYSZNA.polecam (pycha)
TERESA [2008-08-12 09:06:00]
buraczki z papryką pyszne ja robię takie same , przez maszynkę przepuszczam bo jest szybciej i nie odchodzi skóra z papryki
maryla [2008-07-17 19:04:10]
Taki przepis ;) Proszę spróbować - buraczki pycha ;)
Dorota [2008-03-20 10:35:13]
dlaczego paprykę i cebulę trzeba przepuścić przez maszynkę?, dziwne.
irena [2008-03-14 20:21:45]
ja dodaje sporo papryki słodkiej takiej w proszku i olej,olej na oko są przepyszne mój syn zajada się nimi wręcz jak słodyczami
baybronek [2008-03-07 19:43:47]
Buraczki są bardzo dobre,właśnie zrobiłam na zimę.Polecam
rynia2 [2007-10-12 17:16:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.