Przepisy Extra

Cappuccino z biszkopcikami

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka wody
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa waniliowa:
50 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 serki homogenizowane waniliowe (4 x 15 dag)
1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
Ponadto:
1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części.

Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić.

Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Jolcia w dniu
60 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Knoppers
Komentarze do przepisu:
Ciasto rewelacja,pyszne i bardzo szybko znika z talerza:)
w [2016-10-01 12:53:05]
Ooo! też fajny pomysł :) Dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2014-04-22 15:33:13]
Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i że smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2013-11-23 18:54:51]
Ważne jest aby, na początku ucierania masło (które musi mieć temperaturę pokojową) utrzeć na puszystą masę, a potem już dodaje się po kolei składniki i miksuje. Trzeba być dobrej myśli to masa się uda. Trzymam kciuki :)
Dorota [2011-12-23 16:08:05]
co zrobić żeby masa się nie zważyła?
martika [2011-12-23 14:41:08]
Przepraszam za pomyłkę w poprzedniej wiadomości, bo faktycznie użyłam "Mleko w proszku odtłuszczone granulowane"( niebieska torebka) wyprodukowane przez OSM GOSTYŃ (250g) a kupiłam potwierdzam w Kaufland.Pomyłkowo spojrzałam na łaciatę użytę do innego przepisu. Jeszcze raz pozdrawiam.
Kasia O [2011-03-01 17:01:33]
Ja użyłam mleka w proszku Łaciate, kupiłam w sklepie Kaufland.Biszkoptów ciemnych też nie mogę kupić choć byłyby wskazane, lecz i tak ciasto jest smaczne.Pozdrawiam.
Kasia O [2011-03-01 16:51:20]
Granulowane mleko w proszku np. Mlekovita. Masę można ucierać mikserem. Powodzenia :)
Dorota [2011-02-28 20:44:59]
Ja kupowałam te biszkopty w Biedronce, ale teraz ich tam nie widzę. Można też pytać o nie w małych lub dużych sklepach spożywczych bądź zapytać właściciela sklepu być może przywiezie. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-30 20:06:13]
możecie mi poowiedzieć gdzie kupujecie te kakaowe biszkopty?
lina [2010-12-30 17:25:07]
Bardzo się cieszę, że to ciasto Wam smakuje :)
Dorota [2010-11-19 11:23:47]
Ciasto smaczne, również polecam ( nie mogłam kupić kakaowych biszkoptów więc upiekłam ze zwykłymi).
Kasia O [2010-11-17 21:12:47]
Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-10 17:40:33]
Wspaniałe ciasto:). Na 5 możliwych punktów-ja daję 6-tkę.Dziękuję.
Halinka [2010-11-10 16:25:16]
Właśnie upiekłam to ciasto,biszkopt wyszedł mi ok,lecz masa wyszła mi za rzadka,chyba za długo miksowałam :(.Ale mimo to sadzę,że ciasto będzie smakowało.
Kamila [2010-04-16 16:42:39]
Można spróbować, tylko musiałby być zmielony.
Dorota [2010-04-07 14:32:54]
zastanawiam się czy zamiast serków homogenizowanych mogę dać twaróg???
ania [2010-04-07 11:27:20]
najlepsza margaryna na kremy to ,KASIA' a zwłaszcza z dodatkiem budyniu wolne obroty miksera i jest ok.a to ciasto wygląda bardzo apetycznie i na pewno go wypróbuję
miśka [2010-03-13 23:35:12]
ciacho rewelacja, ja robię 2/3 masy, żeby nie było "mulące", moim zdaniem najlepiej smakuje min. 24 godziny po zrobieniu
aga [2009-11-19 22:01:53]
pychotka, robięago na różne okazje, a do kawy do nasączania dodaję trochę likieru kawowego. REWELACJA
zazulka23 [2009-10-09 19:41:29]
Ciasto bardzo pyszne. Ja dodałam zwykłe mleko w proszku, bo nie znalazłam granulowanego. Masa trochę się zważyła, ale dosypałam więcej mleka i było ok. Przepis godny polecenia, ciasto łatwe w wykonaniu.
Alicja [2009-03-24 17:58:08]
jakiego użyć mleka w proszku granulowanego?
Kasia O [2009-01-02 08:22:15]
ZWARZYŁA SIE MASA!!!!!!!beznadzieja!!!!!!!!
wsciekla [2008-12-22 11:51:44]
Ważne jest, żeby tłuszcz (masło lub margaryna) i pozostałe składniki masy miały pokojową temperaturę i nie należy tej masy zbyt długo miksować.
Dorota [2008-11-19 00:51:16]
Juz trzy razy pieklem to ciasto jest super tylko mam prosbe podpowiedzcie mi co robie zle bo mi sie owaza/z masla, kasi lub masla roslinnego/
Ryszard [2008-11-13 21:25:12]
Ciasto ogólnie PYCHOTA!!!Lecz biszkopt się rozpuścił! Następnym razem jak będę robiła to ciasto nie będę wogóle tego ciasta nasączać!
Doncia [2008-11-07 20:25:30]
Musi tutaj być mleko w proszku, bo w przeciwnym razie masa będzie rzadka.
Dorota [2008-10-29 20:45:53]
mam takie pytanie , czy może być zwykłe mleko?
Doncia [2008-10-29 20:17:45]
a po co żelatyna ono od masła jest sztywne tzn masa i super sie kroi odkad mam ten przepis to juz 4 razy robie to ciasto
magda 23 [2008-10-24 10:42:26]
Żelatyna nie jest konieczna, bo nie dodaje się jej w tym przepisie.
Dorota [2008-10-23 14:59:43]
witam. zamierzam upichcic to cudo, ale nie jestem pewna czy dostane tu zelatyne.. czy jest ona konieczna?pozdrawiam :))
Paulina [2008-10-15 16:48:57]
Przepyszne ciasto zwłasza na 2-3 dzien po zrobieniu rewelacja ja mleko w proszku zastapilam smietanka do kawy:) bo nie znalazlam mleka ale ciasto super!!!!
magda 23 [2008-10-08 16:30:30]
m!Przepraszam,że nie odpisałam wcześniej,ale chwilowo nie miałam dostępu do netu. Moja masa to:4żółtka+1 jajo+1/2szkl.cukru=ubić na parze i ostudzić.Utrzeć 1 masło i dodawać do niego ostudzoną masę jajeczną.Następnie dodawać na przemian serek homog. i mleko w proszku(2 serki i 2 szkl.mleka w proszku).3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl.wody i wlać ciepłą do masy. Dalej robię tak jak jest w przepisie powyżej. Życzę smacznego!
Ines [2008-09-29 22:00:54]
wypróbowałam przepis jest ok i ciasto pyszne tylko dodałam do masy waniliowej dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Polecam
Tina [2008-09-06 15:48:10]
Mam pytanie do "ines",pisałaś,że dodajesz jajka i żelatyne,czy mogłabyś podać dokładnie składniki,z góry wielkie dzięki,pozdrawiam.
m [2008-09-02 15:16:38]
Własnie konsumuje i jet naprawde dobre...
basiaa [2008-08-31 13:37:48]
Ciasto niestety w moim przypadku nie zrobiło na mnie żadnego wrażenia, a piekę przeróżne. Po prostu mi nie smakowało. Bardzo nudne.
kucharka [2008-08-20 00:17:53]
Tak, chodzi o zwykłe masło.
Dorota [2008-08-19 11:18:58]
zastanawia mnie czy 0,5 kg masła to nie za dużo... może dlatego jest tak jak ktoś pisał trochę mulące.. Rozumiem że chodzi tu o zwykłe masło a nie roślinne?
a.r [2008-08-19 08:43:43]
Pyszne ciasteczko Mniam Mniam ;)
Gonia Zagrody [2008-08-17 13:28:55]
bardzo dobry robi furore teraz w Niemczech
Basia [2008-08-15 20:15:59]
a czy mozna uzyc cos innego zamiast mleka w proszku?? niestety u mnie w sklepach nie spotkalam takowego..
Asia [2008-08-09 17:05:17]
ciasto bardzo dobre, z tym, że wyszło trochę za mulące.
wiki [2008-07-31 21:12:25]
gosciom smakowalo
x [2008-07-30 19:28:37]
Ciasto jest przepyszne.Sama robię je od kilku lat i rodzinka się zachwyca nim. Ja do masy dodaję też jajka ubite z cukrem na parze i żelatynę rozpuszczoną w wodzie,bo taki przepis otrzymałam od znajomej,ale ze wszystkich ciast typu"cappuccino"to jest zdecydowanie najlepsze :-)))Polecam!
Ines [2008-07-25 23:56:55]
to jest cudo polecam.
kasia [2008-07-19 21:09:53]
przepyszne !!!!!!!!!!!
ewa [2008-07-19 20:45:34]
super ciacho na super okazje u mnie mogliby jeść codziennie
aneta [2008-07-19 19:20:11]
Myślę, że można zrobić też ze zwykłym mlekiem w proszku. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-11 22:22:44]
witam mam pytanie czy może być też zwykłe suszone mleko w proszku czy musi być granulowane, proszę o odpowiedź bo chce go upiec na chrzciny a chcę żeby wyszło?
dzidzia [2008-07-11 22:15:30]
ciasto wyszło super, i super szybko znikło :)
ania [2008-07-09 16:35:00]
p pyszniutki do kawy yszniutki polecam do kawy
gocha [2008-07-07 15:55:59]
rzeczywiscie biszkopt powinien być z 6 ,mi wyszedł cienki,wiec go ie przekrajałam ,nasączyłam,potem masa,potem biszkopciki nasączone i znowu masa,potem posypałamkawka capuccino.PO PROSU CUDOWNIE SMACZNE,PYSZNE,śLINKA CIEKNIE.POLECAM BARDZO.
jolcia [2008-07-03 10:38:05]
Pychotka,a do tego bardzo proste w wykonaniu.Do kawy mozna dodac odrobine rumu,a bedzie jeszcze bardziej wykwintne.Pozdrowionka
Wanda [2008-06-22 21:29:14]
upieklam to ciacho no i zniklo w mgnieniu oka bardzo dobre!! polecam
sabina [2008-06-20 20:47:16]
jakie mleko w proszu dac?moze byc nan2?
hanulka [2008-06-04 14:57:32]
mniaaaaaam
ala [2008-06-02 17:04:56]
robilam te ciasto i wedlug mnie jest to najsmaczniejsze ciasto:) nigdy takiego pysznego nie jadlam:) tylko biszkopt robie z 6 jajek
Ewelina [2008-05-27 18:13:13]
bardzo dobry placek polecam
m [2008-05-25 14:24:27]
Zrobiłam to ciasto i bardzo wszystkim smakowało! Trzeba tylko uważać, żeby masa się nie zważyła. Oby wiecej takich przepisów!
Jola [2008-05-23 21:19:42]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.