Przepisy Extra

Chleb "ekologiczny"

Składniki:

1 kg mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych)
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki słonecznika łuskanego
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
5 dkg drożdży (rozpuszczonych w 1 litrze wody)

Sposób wykonania:

Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok. 15 na 40 cm, zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.

Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.

Upieczony chlebek najlepiej smakuje z samym masełkiem (prawdziwym oczywiście a nie jakimś olejomiksem ;-)

Życzę smacznego.

Dodane przez w dniu
52 opinie | Wyraź opinię
4.4200700116 stars based on 1714 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
To cieszę się bardzo, że chlebek się udał i że smakuje. Smacznego! :)
Dorota [2013-11-19 22:00:55]
no,no ,sporo już w życiu upiekłem chleba ale ten naprawdę jest pyszny.Zaraz kolega nawet przychodzi kosztować..Bo zna mnie dobrze że zawsze coś dobrego i nowego upichcę..Pozdrawiam..
Mirek [2011-11-26 20:42:32]
No to pieczemy chlebek,właśnie już się piecze,pięknie wyrósł w dwóch keksówkach..Zobaczymy po 60 minutach..
Mirek [2011-11-26 18:00:49]
Myślę, że można spróbować :)
Dorota [2011-11-09 10:04:04]
Cieszę się, że chleb mojego kolegi tak smakuje, przekaże mu ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-27 15:54:45]
Robię go już po raz kolejny i zawsze wychodzi pyszny. Naprawdę polecam wszystkim;-)
Aneczka [2011-07-27 15:52:05]
Witam! Pierwszy raz go robiłam i udał się WSPANIALE:-)Dzięki za świetny przepis!Robiłam zgodnie z zaleceniami,ale w dwóch formach a na koniec po upieczeniu tylko skórkę po upieczeniu od razu posmarowałam wodą z cukrem.Pychota!Na sylwestra czyli za 4 dni znowu go zrobię:-)
Kasia z Legionowa [2010-12-27 20:40:40]
rewelacja!!! POLECAMY TEN PRZEPIS !!! do chlebka dodajemy jeszcze usmażoną cebulkę mmmm.......pychotka ;-) i polecamy upiec w formie okrągłej jak na ciasto smacznego życzymy ;-)
Asia & Emek [2010-03-12 18:42:08]
Forma o wymiarach 15 na 36 cm.
Dorota [2009-03-02 13:00:06]
chlebek piekę od 3 lat.rewelka...może postać nawet 2 tyg. a i tak jest świeży-podpiecz w opiekaczu-tosterze. ;p pycha...xD ps.najlepiej piec w wąskich brytwankach,nigdy nie opadnie gdy ciasto będzie kilka razy przemieszane po wyrośnięciu :D proponuje posmarować przed pieczeniem białkiem. :)
nokia 6500s polecam :) [2009-03-01 19:05:29]
proszę o podanie rozmiarów formy w której pieczesz ten chlebek
renata [2009-03-01 16:43:59]
W jakich piekarnikach pieczecie,ten chleb.Ja dysponuję gazowym.Próbowałam upiec,ale mi nie wyszedł.Poszedł do kosza.Obwiniłam piekarnik.choć inne ciasta pieką się w nim bardzo dobrze,drożdżówki też.
Madzia(Magdalena,ale tylko tak c [2008-11-15 22:02:37]
pyszny chlebek z masełkiem swojskim jest najlepszy! mniam...........
pati621 [2008-10-15 16:30:01]
chlebek jest super już nie kupuję gotowego! Po wielu kombinacjach które zawsze się udają! doszliśmy z rodzinką do wniosku że najlepszy jest pieczony z maki pszennej 550 lub 650(tą można rzadziej dostać), z kilograma odsypuję 1 szklankę a w zamian dodaję 1 szklankę mąki orkiszowej razowej (lub żytniej ale polecam orkiszową), do środka daję całą szklankę otrąb. Mąki przesiewam przez sitko, wtedy się je dodatkowo napowietrza. Ciasto wyrabiam ręką 5 minut tak jak wyrabia się mielone.Piekę dokładnie tyle ile w przepisie na samym dole piekarnika. Gratuluję przepisu, robi furorę!!!!!!!!!!!
sylwia [2008-09-15 16:19:54]
Pytanie - czy ten chlebek można upiec używając zakwasu zamiast drożdży? Czy możliwy jest wypiek w automacie do chleba? Nigdy nie piekłem chleba, stąd moje pytania.
Bogdan [2008-09-09 10:38:44]
Ratunku ! Podajcie proszę przepis na chleb bez mąki pszennej i żytniej. Może być orkiszowa, owsiana i każda inna. Szukam bezskutecznie. Jestem uczulona.
Jolka [2008-08-19 20:20:56]
Pyszny -rewelacja - piekłam ,piekę i będe piekła. Polecam wszystkim.
janina [2008-06-04 20:19:59]
CHLEBEK PIEKĘ już przeszło rok dość często...robię z 10 deko drożdzy z sezamem na wierzchu a i wysmarowane keksówki posypuje jeszcze otrębami..Piękę go w zwykłym przenośnym piekarniku z temperaturą pieczenia 180 190 stopni celcjusza tak godzinę i 15 minut kroję odwrócony bo skórka twarda..piekłam na wiejski stół do brata i podobno smakował dla mnie już pisałam ale napisze raz jeszcze rewelacja!
Anna Maria Orłowska [2008-03-07 11:33:46]
Bardzo dobry jest ten chlebek, aczkolwiek drogi.Polecam!!!
kiniusia [2007-12-03 16:46:27]
chlebek superowy pieke go ja i moja siostra a nawet ostatnio nasza ciocia też była nim zachwycona
pokachontas [2007-08-22 16:49:27]
chlebek jest na prawdę wspaniały! najlepszy zaraz po upieczeniu, choć później bardziej sycący.przepis godny wypróbowania!!!
nigella [2007-06-28 20:56:27]
dzięki za extra przepis - chlebek piekłam juz 3 razy i za każdym razem smakował rewelacyjnie. Próbowałąm za każdym razem innych proporcji i zawsze było super!!!
niuniaczek [2007-04-23 14:04:41]
Chlebek wyśmienity!Nareszcie coś dobrego i zdrowego.Nie mam piekarnika z termometrem,tylko taki zupełnie prosty.Chleb muszę piec 1,5godziny.Palce lizać!!!
Żabka [2007-04-20 10:15:09]
chlebek rewelacja zmiejszyłam prpoprcje o połowe ,jest super a dzis dodałam cebulke i własnie sie piecze zobaczymy jaki bedzie pozdrawiam.A i w cale nie jest drogi ,jak ktos tam pisze :)
syja00 [2007-03-04 19:14:38]
Ostatnio zmieniłam proporcje z przyczyn ,,brak surowca" a mianowicie zapomniałam kupić otręby pszenne! nie polecam chlebek dużo stracił! w moim przekonaniu mama moja tej różnicy nie wyczuła! Ale moi drodzy piekacze chlebków! nnie zmieniajcie proporcji on najlepiej smakuje z takimi ilościami jak w przepisie Rewelacja ! Powtarzam! REWELACJA!
Anna Maria Orłowska [2007-02-02 08:51:36]
Chlebek PALCE LIZAĆ :-) Piekę go już od roku. Moja rodzinka wprost przepada za nim !! Muszę zawsze chować drugą foremkę żeby zostało coś na później!! Jest bardzo syty :-) szybki i łatwy do zrobienia.Pozdrawiam
Marzena [2007-01-29 22:10:06]
Świetny chlebek ja nie mogę bez niego już zyć...Polecam go wszystkim a w szczególności tym którzy lubią ciemne pieczywo! a którym nie przeszkadza iż jest ono robione z mąki pszennej! Rewelacyjny przepis w ciągu 2 tygodni nie wiem ile przepisów już rozdałam! Ja się już skończy to się za nim strasznie tęskni i proste i szybkie w wykonaniu!
Anna Maria [2007-01-24 12:19:32]
polecam ten chlebek, ale troche w innym skladzie: kg mąki, 5 dag drozdzy, 3/4 szkl. mleka, sol, cukier i paczka slonecznika prazonego. Pychotka.
basia [2006-10-18 19:36:42]
a jesli zrobić czysty taki chlebek, to jakich użyć proporcji??
Basia [2006-10-15 20:36:41]
Ok. 3/4 szklanki otrębów należy dodać do ciasta, a pozostałymi wysypać blaszkę. Życzę udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2006-04-11 22:01:16]
czy 1 szklanka otrab wysypac blache czy nalezy wspypac je do ciasta.dziekuje za odpowiedz.
barbarka [2006-04-11 07:44:03]
mira mnie niestety ale za pierwszym razem tez wyszedl zakalec. Dlatego za drugiem razem zrezygnowala z platkow kukurydzianych, owsiannych i jeczniennych. Wtej chwili pieke ten chleb z maki nie tylko z maki pszennej ale poprostu mieszam z maka zytnia. No i woda nie moze byc za ciepla i wyrabiac te z 5 min. mikserem. No i raczej konsystencja powinna byc scisla.Zycze powodzeni
[email protected] [2005-11-16 15:31:04]
Wszystko fajnie tylko niestety wyszedł zakalec, co zrobiłam nie tak? a tak ładnie wyglądał czy jego konsystencja ma być ścisła
mira [2005-11-06 08:21:33]
Moj chleb urosl dopiero po wsadzeniu go do nagrzanego piekarnika i naprawde jest bardzo dobry. Czosnek oczywiscie zmiazdzylam i za rada Krysiu po wyjeciu posmarowalam oslodzona woda. Chleb naprawde godny polecenia.
[email protected] [2005-10-24 17:31:26]
Wlasnie upieklam ten chlebek i moje dzieci zajadaly sie nim nie zwracajac uwagi na pozna godzine. Dzieki autorowi za ten przepis, na pewno czesto bede go robic. Pozdrowienia z dalekiej Kanady - Majka.
Majka, [2005-10-23 06:54:50]
Podobny chlebek piekę od co najmniej 12 lat.Natychmiast po wyjęciu z pieca smarują go osłodzoną wodą, wówczas skórka jest błyszcząca i chrupiąca!!!!!!!!!!
Krysia 2012 [2005-09-22 22:51:13]
SUPER PRZEPIS!!! PEWNO NIE UWIERZYCIE, ALE NIGDY WCZESNIEJ NIE PIEKLAM NIC "DROŻDZOWEGO" I ACZEŁAM OD TEGO CHLEBKA - WSZYSTKO SIĘ REWELACYJNIE UDAŁO!!! MNIAM.......... WARTO JEDNAK ZAZNACZYC ŻE POTRZEBNE SĄ 2 FORMY :) MNIAMM
ZOŁZA [2005-04-06 15:34:42]
czy mozna uzyc make zytnia/
maria [2005-03-05 17:17:21]
ja myślę że zmiażdżyć nie jestem pewna ale zmiażdże
lila [2005-01-28 16:28:10]
CZOSNEK!!! zmaiżdżyć????????? pokroić???????? czekamy na odpowiedź.
ena [2005-01-16 22:29:06]
Z dwóch foremek po dziesieciu minutach zostaje jedna,którą na siłę zabieram i odstawiam w inne tylko mi znane miejsce.Chlebek jest pyszny również po dwóch dniach ale to dowiedziałam się od babci,która go oszczędzała żeby jej na dłużej starczył. Pycha.
Aniczka [2004-12-31 00:20:17]
zjadłam jeszcze gorący :-/
Yashi [2004-12-26 13:56:20]
Ciekawy przepis chciałabym się dowiedzieć czy zamiast mąki pszennej można dodać żytnią byłby jeszcze zdrowszy a to dla mnie ważne
flosculi [2004-12-17 12:37:12]
przepis swietny bardzo oryginalny i bez konserwantow.Gratuluje
pusia [2004-12-14 08:26:12]
super przepis...gratuluje...jest to chlebek, najlepszy jaki jadlam...i bardzo szybki i latwy do przygotowania...goraco polecam
olga23 z zabrze [2004-11-28 20:34:55]
Napewno spróbuje tebo chleba. Z innych komentarzy mażna wyuwnioskować, ze jest on pyszny Mam mało lat ale dużo pieke dzieki twoim przepisą dużo sie naucze
śliweczka [2004-10-02 21:41:59]
Pycha paluszki lizac :P teraz juz nigdy nie bede jadła innego!!!!!!!!!!!!
Marta [2004-09-08 16:16:01]
zrobiłam chlebek tylko z otrębami i płatkami owsianymi, bardzo smaczny, a poza tym napewno obniży cholesterol
Anka [2004-07-01 15:37:29]
świetny i mało czaso i pracochłonny chlebek. Pyszności
Gosia [2004-05-19 15:29:58]
Chlebuś ws[paniały, pyszniutki i dłuuugo świerzy. Od 3 miesięcy nie jem innego pieczywa.
Małgorzata [2004-05-19 15:28:38]
chleb rewelacja pieka juz wszyscy moi znajomi
ala [2004-04-12 19:54:56]
troche drogi! aczkolwiek ciekawy przepis!
wtz [2004-04-08 10:43:24]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.