Przepisy Extra

Choinka z ciasta francuskiego

Jeśli nie macie pomysłu jeszcze na świąteczne wypieki to ja jako numer jeden polecam przepyszną i prześliczną CHOINKĘ z ciasta francuskiego :)

Jest ona bardzo, bardzo prosta w wykonaniu, krótko się piecze i... uwaga! Bo jak szybko się ją robi, tak szybko też znika ;)

Jej kolejną zaletą jest to, że można ją nawet przygotować na krótko przed przyjściem gości, bo w czasie gdy będzie nagrzewał się piekarnik - my sklejamy i wykrawamy choinkę, a gdy choinka będzie się studzić - my przygotowujemy dekorację - lukier i cukierki, a już na sam koniec lukier zastygnie w tym czasie jak będziemy parzyć kawę ;)

Składnikiem sklejającym dwa ciasta francuskie może być też ulubiony dżem, ważne jest tylko żeby był gesty, ale ciasta francuskie można też sklejać masą makową lub Nutellą.

Dużą możliwość mamy również przy dekoracji choinki. Jeszcze przed pieczeniem możemy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem lub kolorowymi cukierkami. A po upieczeniu można polać różnymi kolorowymi lukrami, polewą czekoladową I na koniec udekorować bakaliami, kolorowymi cukierkami, lentynkami... a najprościej posypać choinkę dużą ilością białego, śnieżnego puchu, czyli cukrem pudrem ;) Czytaj więcej

Ta choinka to hit nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia :)

A to nie koniec tej słodkiej historii.... ;)

Bowiem zodciętych kawałków ciasta(tzw. odpadów) za pomocą dowolnych foremek wykrawamy małe, zgrabne i kuszące ciasteczka. Pieką się one tak samo krótko jak choinka.

Po upieczeniu są słodkie i kruche. Można je dowolnie dekorować. Pięknie prezentują się na stole, ale krótko, bo znikają z niego jako pierwsze... Są to takie ciasteczka na raz!

Jeśli zostało Wam może trochę masy makowej z makowca lub rolady makowej, to można kupić gotowy płat ciasta francuskiego i opisany tutaj sposób przygotować sobie proste i smaczne Świąteczne ciasteczka :)

Życzę udanych wypieków i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Pozdrawiam gorąco :)

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego (2x275 g)
5 łyżek powideł śliwkowych
Do dekoracji:
jajko
zielony lukier (gotowy)
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Jedno gotowe ciasto francuskie rozłożyć na papierze, w którym było zawinięte. Następnie posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugim gotowym ciastem francuskim i lekko docisnąć.

Z tego gotowego prostokąta przy pomocy deski i ostrego noża wyciąć kształt choinki i pień. Na choince naciąć nożem gałązki o szerokości około 1,5 cm pozostawiając na środku nienacięty pień drzewa. Następnie każdą gałązkę okręcić wokół własnej osi (dwa, trzy lub cztery razy - to zależy od długości gałązki).

Żółtko jajka rozmącić widelcem i przy pomocy pędzelka posmarować całą choinkę. Delikatnie razem z papierem do pieczenia przełożyć do dużej, prostokątnej formy. Z odciętego ciasta wykroić foremką gwiazdkę, położyć ją na szczyt choinki i również posmarować rozmąconym żółtkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzoną choinkę polać zielonym lukrem i udekorować kolorowymi cukierkami.

Z pozostałego ciasta francuskiego dowolnymi foremkami (np. gwiazdką, serduszkiem, księżycem) wykrawać ciasteczka i układać je w formie wyłożonej papierem, na którym położne było drugie ciasto francuskie. Jeśli zostało nam jeszcze żółtko, to można dodać do niego trochę białka, ponownie razem wymieszać i za pomocą pędzelka posmarować ciasteczka (można je też posypać grubym cukrem). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3866666664 stars based on 15 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.