Przepisy Extra

Chrupiąca sałatka ze śledziem na Wielkanoc

To bardzo dobra sałatka śledziowa, która cieszy się dużą popularnością w okresie Świąt Wielkanocnych.

Warto tutaj pamiętać o składnikach dobrej jakości. Śledź w oleju powinien być delikatny, miękki i smaczny, rozpływający się w ustach. Jabłka skropione sokiem z cytryny i kawałki ogórka konserwowego połączone z pokrojonymi śledziami stanowią trzon sałatki. Dodając wymienione w przepisie na sałatkę: cebulę, jajka, majonez oraz przyprawy do smaku otrzymujemy wyśmienitą potrawę, która zadowoli smakoszy, szczególnie wielbicieli śledzi w oleju. Czytaj więcej

Podając na świąteczny stół to atrakcyjne danie zyskamy zapewne nowych wielbicieli naszego talentu kulinarnego.

Smacznych i wesołych Świąt Wielkanocnych :)

Składniki:

35 dag śledzi (matiasów, mogą być z tacki)
15 dag cebuli (1 duża)
15 dag jabłek (2 średnie)
1 łyżka soku z cytryny
15 dag ogórków konserwowych (2 średnie)
4 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka gorczycy
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą, moczyć przez około 30 minut, następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać sok z cytryny i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo w łuskach z cebuli, obrać ze skorupki, opłukać i pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć matiasy, cebulę, jabłka, ogórki konserwowe i jajka. Dodać majonez, śmietanę, musztardę, curry i gorczycę. Całość razem dokładnie wymieszać. Na koniec przyprawić sałatkę do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem na wielkanocny stół sałatkę schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 osób.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.5454545452 stars based on 44 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Bo takie jajka inaczej smakują, "pachną" Wielkanocą :) Ale nie jest to konieczne, można je również ugotować w zwykłej wodzie, tak jak zawsze ;) Pozdrawiam i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2014-04-18 22:34:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.