Przepisy Extra

Ciap kapusta - kapusta mieszana z ziemniakami

Składniki:

1 kg białej kapusty (waga bez głąba i liści wierzchnich)
listek laurowy
70 dag ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag wędzonego boczku
5 dag wędzonej słoniny
sól
pieprz czarny
majeranek

Sposób wykonania:

Białą kapustę obrać z liści wierzchnich i poszatkować. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować do miękkości pod przykryciem, a następnie odcedzić i wyciągnąć listek laurowy.

Zimniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić.

Boczek wędzony i słoninę wędzoną pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć.

Do ugotowanej białej kapusty przełożyć ziemniaki i razem rozgnieć tłuszczykiem (takim do ziemniaków). Następnie przełożyć podsmażony boczek i słoninę wraz z wytopionym tłuszczem. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać.

Podawać na gorąco do kotletów mielonych. Pyszności :)

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
51 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.0823529408 stars based on 34 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.