Przepisy Extra

Ciap kapusta - kapusta mieszana z ziemniakami

Składniki:

1 kg białej kapusty (waga bez głąba i liści wierzchnich)
listek laurowy
70 dag ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag wędzonego boczku
5 dag wędzonej słoniny
sól
pieprz czarny
majeranek

Sposób wykonania:

Białą kapustę obrać z liści wierzchnich i poszatkować. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować do miękkości pod przykryciem, a następnie odcedzić i wyciągnąć listek laurowy.

Zimniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić.

Boczek wędzony i słoninę wędzoną pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć.

Do ugotowanej białej kapusty przełożyć ziemniaki i razem rozgnieć tłuszczykiem (takim do ziemniaków). Następnie przełożyć podsmażony boczek i słoninę wraz z wytopionym tłuszczem. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać.

Podawać na gorąco do kotletów mielonych. Pyszności :)

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.