smaczny.pl przepisy kulinarne

Ciasto cudaczek z orzechami włoskimi i wiśniami

Dodane przez w dniu
58 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.061538461 stars based on 65 reviews Ciasta i słodkości

To przepyszne, kruche, kolorowe ciasto z owocami i orzechami :)

Jest soczyste, słodkie, fajnie się prezentuje na stole, przyciąga wzrok... Podane na stół cieszy się dużym zainteresowaniem wśród gości, nawet tych mniejszych i dlatego szybko z niego znika! Mniam :)

Smacznego!

Ciasto cudaczek z orzechami włoskimi i wiśniami

Składniki:

3 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
20 dag masła
5 żółtek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
1 ½ łyżki kakao do ciast
Dodatki:
2 łyżki bułki tartej
80 dag wiśni (mogą być mrożone, 2 opakowania)
Piana z białek:
5 białek
¾ szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao w proszku. Ponownie zagnieść i obydwa ciasta schłodzić.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kakaowe ciasto i nakłuć widelcem, a następnie zetrzeć na niego na tarce o dużych oczkach połowę jasnego kruchego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Zamrożone wiśnie wyciągnąć z zamrażalnika na około 30 minut przed pieczeniem, i przełożyć na sitko, aby trochę ociekły z wody i soku (a jeśli są świeże, to należy je wypestkować). Orzechy włoskie pokroić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie szklista. Na koniec wsypać kisiel cytrynowy w proszku i zmiksować.

Na podpieczone kruche dwukolorowe ciasto rozsypać bułkę tartą i połowę mąki ziemniaczanej. Następnie rozłożyć wiśnie, posypać pozostałą mąką ziemniaczaną i pokrojonymi orzechami włoskimi. Na górę wyłożyć pianę z białek, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe jasne kruche ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.