smaczny.pl przepisy kulinarne

Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia

Dodane przez w dniu
246 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.195121951 stars based on 41 reviews Ciasta i słodkości

Fajny pomysł na lekkie ciasto z galaretką i owocami. Tutaj z żółciutkimi brzoskwiniami na białej, pysznej i puszystej masie wygląda jak prawdziwe sadzone jajko. Kto je pierwszy raz widzi też myśli, że to sadzone jajko... ;)

Ciasto wygląda rozkosznie i kusząco! Latem śmiało można sięgać po świeże owoce, a zimną wiadomo z puszki.... Jeśli mamy taką ochotę to można użyć tutaj różnych owoców, a jeśli nie mamy słodkiego syropu to wodę słodzimy lub używamy krystalicznej galaretki. Czytaj więcej

To ciacho fajnie też prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Jest w temacie jak na jajeczne Święta przystało ;)

Polecamżyczę smacznego!

Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia

Składniki:

Spód ciasta:
ok. 8 dag krakersów
Biała masa:
8 łyżek cukru
1 kg sera (zmielonego, może być z wiaderka)
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżek żelatyny
½ szklanki wody
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 litr wody (a najlepiej syrop z puszki, w którym moczyły się brzoskwinie)
2 ½ łyżki żelatyny

Sposób wykonania:

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie formy rozłożyć krakersy.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem. Ser zmiksować z cukrem waniliowym i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć ubitą śmietankę i zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę i jeszcze raz całą masę zmiksować. Na koniec wyłożyć na krakersy, wyrównać i włożyć na około 20 minut do lodówki.

Brzoskwinie wyciągnąć z puszki, osaczyć z syropu, rozłożyć na masie serowej i włożyć do lodówki na ponowne 20 minut.

Syrop, w którym były brzoskwinie przecedzić i odmierzyć, a następnie dolać do niego wody, tak, żeby było 1 litr płynu. Następnie zagotować, w gorącym rozmieszać żelatynę i zostawić do ostudzenia. Tężejącą przezroczystą galaretkę wylać między brzoskwinie i gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.