Ciasto kukurydziane z rabarbarem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Kukurydziane ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
40 dag rabarbaru (waga po obraniu)
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w 1-1,5 cm paski.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, dodać olej i śmietanę. Całość razem zmiksować i przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście rozłożyć kawałki rabarbaru i całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7416 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,16 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.