smaczny.pl przepisy kulinarne

Ciasto na oleju z jabłkami i jagodami

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.428571428 stars based on 14 reviews Ciasta

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego to ja polecam błyskawiczne i wilgotne ciacho z owocami - u mnie z soczystymi jabłuszkami i aromatycznymi jagodami - pycha!

Miłośnicy kakaowych wypieków mogą dodać do ciasta odrobinę kakao, miłośnicy cynamonu - odrobinę cynamonu. A upieczone już i ostudzone ciacho można polać słodkim lukrem lub polewą czekoladową, a także posypać prażonymi orzeszkami, płatkami migdałów, słonecznikiem... :) A tak na szybko to wystarczy posypać go tylko białym słodkim pudrem - też pycha! Czytaj więcej

Jest to bardzo łatwe i szybkie do wykonania ciasto. Do tego jest tanie i udaje się każdemu.

Jest idealne na każdą okazję, a co wypiek to może być z innymi dodatkami... W sezonie letnim świeżych owoców mamy przecież mnóstwo.

Pachnie fantastycznie jak się piecze, więc nic tylko go piec i piec!

Smacznego :)

Składniki:

½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
Owocowy dodatek:
10 dag jabłek (waga po obraniu)
½ łyżeczki cynamonu
10 dag jagód (mogą być mrożone)
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, dodać cynamon i razem wymieszać.

Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać cukier waniliowy, mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu cytrynowego, cały czas miksując, aby składniki się połączyły.

Gotowe ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na surowym cieście rozłożyć jabłka, a na nich jagody (mrożone). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić, a przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Olej dodajemy do ubitych jajek wraz z pozostałymi składnikami ciasta :)
Dorota [2016-09-14 10:16:20]
a co z olejem?
Alik [2016-09-08 19:51:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.