Przepisy Extra

Ciasto na oleju z jabłkami i jagodami

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego to ja polecam błyskawiczne i wilgotne ciacho z owocami - u mnie z soczystymi jabłuszkami i aromatycznymi jagodami - pycha!

Miłośnicy kakaowych wypieków mogą dodać do ciasta odrobinę kakao, miłośnicy cynamonu - odrobinę cynamonu. A upieczone już i ostudzone ciacho można polać słodkim lukrem lub polewą czekoladową, a także posypać prażonymi orzeszkami, płatkami migdałów, słonecznikiem... :) A tak na szybko to wystarczy posypać go tylko białym słodkim pudrem - też pycha! Czytaj więcej

Jest to bardzo łatwe i szybkie do wykonania ciasto. Do tego jest tanie i udaje się każdemu.

Jest idealne na każdą okazję, a co wypiek to może być z innymi dodatkami... W sezonie letnim świeżych owoców mamy przecież mnóstwo.

Pachnie fantastycznie jak się piecze, więc nic tylko go piec i piec!

Smacznego :)

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
Owocowy dodatek:
10 dag jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
½ łyżeczki cynamonu
10 dag jagód (mogą być mrożone)
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, dodać cynamon i razem wymieszać.

Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać cukier waniliowy, mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu cytrynowego, cały czas miksując, aby składniki się połączyły.

Gotowe ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na surowym cieście rozłożyć jabłka, a na nich jagody (mrożone). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić, a przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.35 stars based on 16 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Olej dodajemy do ubitych jajek wraz z pozostałymi składnikami ciasta :)
Dorota [2016-09-14 10:16:20]
a co z olejem?
Alik [2016-09-08 19:51:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.