smaczny.pl przepisy kulinarne

Ciasto sypane z rabarbarem i budyniem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.238095238 stars based on 21 reviews Ciasta i słodkości

Sezon na rabarbar w pełni - zabieramy się więc za wypieki!! :)

Polecam łatwe i proste ciasto owocowe z budyniem, bez wyrabiania i... bez jaj ;)

Wystarczy wymieszać tylko suche składniki i przekładać je wcześniej przygotowanymi masami: rabarbarową i budyniową, no i masełkiem te warstwy przekładamy jeszcze, aby nam się połączyły.

Udanego wypieku i smacznego :)

Ciasto sypane z rabarbarem i budyniem

Składniki:

1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki płatków owsianych (górskich)
½ szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
½ szklanka otrębów owsianych
½ szklanki cukru trzcinowego
20 dag masła
½ łyżeczki kardamonu
Masa z rabarbarem:
75 dag rabarbaru (waga po obraniu)
5 łyżek cukru trzcinowego
1 kisiel poziomkowy
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 budynie waniliowe

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, dwa rodzaje płatków owsianych, otręby owsiane, cukier trzcinowy i kardamon. Całość razem wymieszać i podzielić na trzy części.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać 3 łyżki wody, wsypać cukier trzcinowy, wymieszać i dusić na małym ogniu, aż rabarbar się rozgotuje. Do miseczki wlać 3 łyżki wody i rozmieszać w niej kisiel poziomkowy, wlać do masy rabarbarowej i mieszając zagotować owocową masę.

¾ mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe. Wlać do gotującego się słodkiego mleka, wymieszać i zagotować.

Tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozsypać 1/3 część ciasta, na nim rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki 5 dag masła, rozłożyć ciepłą masę rabarbarową, rozsypać kolejne 1/3 część ciasta, rozłożyć pokrojone w plasterki 5 dag masła, wyłożyć ciepłą masę budyniową, a na niej rozsypać pozostałe 1/3 część ciasta i rozłożyć pozostałe pokrojone w cienkie plasterki masło.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i przez przez około 70 minut w temperaturze 180 °C.

Przed podaniem na stół ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.