smaczny.pl przepisy kulinarne

Ciasto z arbuzową masą i poziomkami

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.428571428 stars based on 14 reviews Ciasta i słodkości
Ciasto z arbuzową masą i poziomkami

Składniki:

Arbuzowa masa:
1 kg arbuza (waga po obraniu)
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
sok z limonki
Dodatkowo:
ok. 20 dag kakaowych herbatników
Masa jogurtowo-śmietankowa:
35 dag jogurtu greckiego
20 dag jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Do dekoracji:
15 dag poziomek
1 galaretka krystaliczna

Sposób wykonania:

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie rozłożyć warstwę kakaowych herbatników.

Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek i przełożyć do garnka. Zmiksować blenderem na gładką masę i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę truskawkową w proszku i żelatynę. Całość dokładnie rozmieszać. Do zimnej masy dodać kilka kropel soku z limonki, wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą arbuzowa masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą kakaowych herbatników i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić, a następnie przełożyć do niej jogurt grecki, jogurt naturalny, cukier puder i całość razem zmiksować. Na koniec przelać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową białą masę wyłożyć na herbatniki i wyłożyć do lodówki na około 15 minut.

Poziomki rozłożyć na jogurtowo-śmietnkowej masie, a na nie wyłożyć tężejącą galaretkę krystaliczną (przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu).

Całość włożyć do lodówki na noc, a przed podaniem na stół można ciasto udekorować zielonymi listkami poziomek.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
W najbliższym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym, ewentualnie w supermarketach można poszukać :)
Dorota [2017-08-07 22:35:36]
Gdzie kupić galaretke krystaliczna
Ja [2017-08-06 14:30:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.