smaczny.pl przepisy kulinarne

Ciasto dla Mamy

Dodane przez w dniu
76 opinii | Wyraź opinię
3.14755784 stars based on 1945 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Biszkopt jasny:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Biszkopt kakaowy:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 30%
2 opakowania "śmietan-fix"
Ponadto:
galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:

Upiec jasny biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i wyjąć biszkopt z formy. W tej samej formie upiec biszkopt kakaowy. Wykonać w ten sam sposób co jasny biszkopt, należy jednak pamiętać aby dodać kakao.

W 2 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie śmietankowe i wlać je do gotującego się mleka, chwilkę pogotować. Gorący budyń wylać na jasny biszkopt i przykryć kakaowym biszkoptem, lekko docisnąć.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Następnie dodać ‘śmietan-fix’ i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na kakaowy biszkopt. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę truskawkową, przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7711 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-19 22:24:27]
Ciasto najlepiej jest zalewać tężejącą galaretką, a nie tylko zimną, bo wtedy wystarczy, że znajdzie sobie jedną dziurkę i cała spłynie. Pozdrawiam i trzymam kciuki za udane wypieki :)
Dorota [2010-12-29 16:38:22]
Pani Doroto,ostatnio zrobiłam to ciasto i cała galaretka spłynęła bokami na dno, pomimo iż starałam się bitą śmietanę wyłożyć szczelnie przy bokach blachy.Co robię nie tak?
Iwona [2010-12-12 17:32:19]
Proszę bardzo :)
Dorota [2010-09-28 11:14:29]
Dziękuję Ci za błyskawiczną odpowiedź:)
Ania [2010-09-28 11:10:05]
Ta druga 24x28cm. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2010-09-28 11:05:36]
Mam blaszkę 25x40cm i 24x28cm która będzie się bardziej nadawała na to ciasto?z góry dziękuję za odpowiedź!!!
Ania [2010-09-28 11:00:29]
Ciasto REWELACJA! Bardzo dziękuję za przepis!
Kasia [2010-02-19 20:47:37]
dobre ciacho ale biszkopty wyszły nie tak jak miały..niewiem dlaczego
ilonka21 [2009-07-14 17:30:55]
bardzo dobre polecam!
Ania [2009-04-07 19:43:54]
Dziekuję:) Własnie jestem w trakcie pieczenia:) I znów pojawił sie dylemat, czy budyń ma być z cukrem, czy bez:) Mam z cukrem, zobaczymy hehehehehe
dargonka [2009-04-03 21:56:49]
Masa budyniowa bez masła nie wypłynie - jak widać na zdjęciu. Ale gdy Pani się boi proszę zrobić ją z mniejszą ilością mleka np. 2 1/2 szklanki. Powodzenia :)
Dorota [2009-04-01 22:16:29]
Witam:) Ciasto wygląda baaardzo apetycznie, chciałabym je zrobić, ale... czy masa budyniowa bez masła nie popłynie??:) Mam wątpliwości, a nie chciałabym w święta zrobic niewypału:) Pzdr
dargonka [2009-04-01 21:14:14]
Ciasto przepyszne polecam wszystkim!!!!!
kicia2 [2009-03-26 14:47:53]
pychotka! polecam bardzo dobry placek na jakies specjalne okazje!
morena [2009-03-16 00:31:15]
rewelacja
Beata [2008-11-03 13:51:57]
Ciasto super wyszło, wszystkim smakowało ale troszeczkę cukru waniliowego do bitej śmietany można dać więcej. Wszystkim polecam.
Ada [2008-11-02 09:32:50]
Papieru do pieczenia już nie trzeba smarować. Powodzenia ;)
Dorota [2008-10-31 22:28:14]
Jestem trochę początkująca, więc może moje pytanie być troszkę głupie...ale czy gdy wyłożę formę papierem do pieczenia, to ten papier też należy posmarować masłem?
LenKa [2008-10-31 22:20:28]
to ciasto jest super moje ulubione fajnie sie je piecze
Anka [2008-09-11 19:37:36]
Cieszę się, że wypieki się udają. Dziękuję za ciepłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2008-06-18 11:56:56]
Pani Doroto, wszystkie Pani przepisy są cudowne. Cała rodzinka chwali wypieki. Zbiłaby Pani fortune pisząc książki kulinarne. Pozdrawiam
Olucha [2008-04-25 15:28:46]
Wystarczy kilka kropel. Powodzenia ;)
Dorota [2008-03-09 00:35:16]
Pani Dorotko a jak wygląda sprawa z aromatem smietankowym do jasnego biszkopty ile mam go dac??
Madzia [2008-03-08 16:50:19]
Bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Dorota [2007-10-12 19:41:09]
dorotko twoje przepisy sa super
wiola [2007-10-12 14:28:42]
Bardzo smaczne ciasto! :) Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, nic nie zmieniałam i wyszło cudne! Polecam :)
Gosia89 [2007-08-29 13:51:19]
Bardzo dobre ciasto:) Zrobiłam małą zmianę:) Na śmietanę wysypałam czarne jagody i zalałam cytrynową galaretką. Naprawdę super-polecam:) Co zaś się tyczy tych komentarzy , że budyń -guma. Nieprawda , bardzo dobry wyszedł:)
justyska [2007-07-14 11:54:20]
ciasto dobre ja rowniez polecam doac wiecej cukru do smietany lub olejek
doris [2007-06-29 16:14:10]
Dziękuję ;) Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam :)
Dorota [2007-06-28 01:32:08]
Pani Dorotko jest Pani wspaniała. Dziękuję za przepis.
Max [2007-06-24 09:52:06]
ciasto przepyszne i łatwe w wykonaniu:)) polecam, smacznego :p
Sylwia*** [2007-04-07 16:46:59]
Jeżeli tylko nie będzie upału to ciasto można śmiało przewozić samochodem, a gdy już będzie na miejscu - szybko włożyć go do lodówki. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-27 23:29:40]
czy z ciastem sie nic nie stanie jak bede chciala je przewiezc? (godzina-poltorej jazdy samochodem:))
wera [2007-03-23 18:03:21]
dobre szybkie mozna dodac troche wiecej cukru wanil.do smietany lub olejku smietankowego
doris [2007-02-26 15:45:17]
pycha naprawdę,jest OK
WILL [2007-02-22 11:21:57]
Gościom bardzo smakował.
Agnieszka [2007-02-09 21:15:29]
Bardzo dobre ciasto tylko nie wygodnie wlewa się galaretke
klaudio [2007-01-21 13:08:33]
pyszne
:) [2007-01-16 13:28:15]
ciasto super
urszula [2007-01-13 07:31:47]
ciasto jest pyszne,poprostu doskonałe.Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a zapewniam ja znam się na ciastach!!!!!!!!! a tym którym niesmakowało poprostu się nieznają ;-)))
Madziulka [2006-12-29 08:56:18]
ciasto super!!
asia [2006-12-23 18:55:39]
bardzo pyszny placuszek !!!!:) warto upiec ,polecam wszystkim :)
ada@ [2006-12-23 17:29:38]
upiekłam mama była w siódmym niebie
niunia [2006-12-12 19:51:55]
Piekłam ten placek w sobote i musze przyznać ze jest pyszny!!!! wyszedl wspaniale i wszystkim bardzo smakował!!! POLECAM
olka [2006-12-06 17:51:22]
Ja też bardzo lubię piec ciasta, i bardzo lubię je wymyślać ;) Cieszę się, że ciasta Ci się udają, życzę Ci dalszych udanych wypieków i pozostania z nami. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-05 11:10:54]
Doroto,od czasu do czasu drukuję sobie różne przepisy /oczywiście lubię pieczenie różnych ciast i zawsze się udają/ zauważyłam,po pewnym czasie ,że spora większość to Twoje przepisy .Naprawdę dziękuję.
Gabi [2006-12-01 21:26:15]
polecam próbowałam i jest pyszne to ciasto naprawde polecam
basial55 [2006-11-25 10:06:29]
super przepis ciasto wyglaga rewelacyjnie
Nulcia8@wp.pl [2006-10-21 10:31:28]
Bardzo bardzo dobre ciasto :) Wyszło idealnie!
Chaciska [2006-10-10 20:09:10]
cześć , te osoby którym to ciasto nie wyszło musiały dodać za mało serca w jego wykonanie .Dla mnie to ciasto jest naprawde super
Wioletta [2006-09-16 18:30:06]
witam! niestety masa śmietankowa nie wyszla. Po dodaniu smietan fix wyszedl twaróg zamiast przuszystego kremu! Przed dodaniem smietan-fix wychodzila nawet puszysta masa. Wszystko zrobilem zgodnie z przepisem! cos nie tak...
czyzu [2006-09-05 16:24:50]
Aby nie uszkodzić biszkoptu przy wyjmowaniu go z formy, należy delikatnie nożem oddzielić jego boki od formy, w której się znajduje, potem delikatnie "podnosić" go nożem z kilku stron do góry, następnie delikatnie włożyć rękę pod biszkopt i szybko go przenieś na stół. Należy uważać, aby biszkoptu nie przypalić, bo wtedy też są problemy z jego wyjmowaniem, bo się kruszy, łamie itd. Albo można formę, w której będzie piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia. Później upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy z papierem, a potem go delikatnie odwrócić i zdjąć papier. Powodzenia :)
Dorota [2006-08-25 12:47:10]
Ja chcialam sie zapytac, jak wyjac z blachy biszkopt, zeby go nie uszkodzic?
Grazka [2006-08-25 09:13:52]
CIASTO PALCE LIZAC! Jestem chyba jedynym facetem ktory pojawia sie na tym forum ale ja ciasta lubie robic a to ciasto jest BOSKIE!! Polecam !!!
Chlopczyk22 [2006-08-23 18:01:28]
Jestn po prostu pyszne!!!!!11
Agusia [2006-08-23 10:22:41]
ciasta s galaretkou jest bardzo pyšne,jestem ze Slowacje i robim dla vašich przepisov
Elisabeth [2006-08-15 12:11:12]
Ten placuszek był ładny z wyglądu i dobry w smaku, to coś co każdy powinien spróbować. Serdecznie polecam!
Ania [11.08.2006 22:00] [2006-08-11 21:55:55]
Witam ja z twojego przepisu zrobiłam swój przepisik. To znaczy tak samo zrobiłam biszkopty ale potem nasączyłam je alkoholem. Mase budyniową wg twojego przepisu podzieliłam na dwie czesci, do jednej dodałam 2 łyzki kakao a do drugiej łyżeczke wódki., Przełozyłam jasny biszkopt ciemną masa na to delikatnie połozylam jasną mase i potem ciemny biszkopt, następnie na góre połozyłam 3/4 powstałej śmietany, z reszty zrobiłam kleksy i posypałam kakaem. Ciasto przepyszne. Moim zdaniem galaretka jest niepotrzebna bo jakos gryzła by mi sie ze smakiem budyniu. Następnym razem zrobie to z galaretką- trzeba wszystkiego spróbowac :). Pozdrawiam
witaaminkaa [2006-08-11 11:50:36]
Oczywiście, gdy jest taka potrzeba, to można dodać cukier puder do bitej śmietany. Jak dla mnie to wystarczył tylko cukier waniliowy, bo w sumie śmietanka sama w sobie już jest słodka ;)
Dorota [2006-07-20 15:06:03]
a nie za malo cukru do bitej smietany?
b [2006-07-18 18:47:31]
Dziękuję, dziękuję ;) cieszę się, że ciasto Wam smakuje :) i dziękuję za dobre słowo. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :)
Dorota [2006-07-14 22:42:36]
ciasteczko przepyszne gratulacje dorotko
asia [2006-07-14 17:50:08]
pod galaretkę dałam świeże truskawki,ciasto bardzo efektownie wygladało.
Monika [2006-06-27 12:33:34]
mala z moimi zdolnościami kulinarnymi nie jest tak żle,tak samo jak z tym ciastem.Obawiałam się bo zrobiłam je na ważną uroczystość.Nie było jednak spodziewanej tragedii.Chciałam potem napisać,że jednak nie jest takie złe,ale mój komentarz nie ukazywał się przez długi czas i miałam nadzieję,że to nie nastąpi.
Monika [2006-06-26 16:25:03]
Monika, to moze to nie jest wina budyniu, tylko Twoich zdolnosci kulinarnych, najpierw trzeba sie czegos nauczyc, zeby moc cos ocenic. Dla mnie bomba. Pozdrawiam.
mala [2006-06-13 13:13:51]
Szkoda,że przeczytałam komentarz Elli,niedługo po tym jak sama zrobiłam to ciasto.Jeszcze nikt go nie jadł,ale już widzę,że ten budyń to nie był dobry pomysł.Nie rozumiem skąd te pozytywne komentarze.Dałam się nabrać .
Monika [2006-06-10 22:20:44]
witam:)robilam ciasteczko wczoraj z masa budyniowa, ktorej nie polecam, bo jak zastygnie to robi sie jak guma, natomiast zamiast masy budyniowej proponuję krem do karpatki:) ogolem ciasteczko przepyszne! pozdrawiam!
Ella [2006-06-08 21:17:48]
witam Dorota masz naprawde super przepisy,domownikom moim wszystko smakuje a czesto korzystam z twoich przepisów pozdrawiam pa.
olenka [2006-06-01 20:49:10]
ciasto wspaniałe tak samo jak inne twoje przepisy
grażyna [2006-05-30 18:03:55]
Ja też zrobiłam to ciacho wczoraj. Było pyszne. Trochę bita śmietana się rozjeżdżała dlatego następnym razem dodam troszkę rozpuszczonej żelatyny.
Majeczka [2006-05-28 17:46:26]
Pyszne było,dziękujemy za przepis...to słowa mojego syna Kubusia-jako pierwszy zjadł dosć solidny kawałek!!!Z pewnością będzie to nasze ciacho imrezowe,kto raz spróbuje ten nie pożałuje!!!Lekkie,smaczne i przyjemne!!!Dziękujemy!!!
Magda z ekipą [2006-05-28 12:26:38]
Zrobiłam i mama była zachwycona i nie tylko ona. Pyszne ciasto
Klaudia [2006-05-27 19:11:10]
To ciacho to PYCHOTKA
Marzena [2006-05-27 14:27:50]
ciasto wyszło bardzo dobre! dzięki za przepis, na pewno będę z niego częściej korzystać, i mamie też bardzo smakowało, w końcu to dla niej piekłam
Monika [2006-05-27 13:14:36]
Super
Marcelina [2006-05-25 16:13:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.