Przepisy Extra

Ciasto francuskie z jagodami

Gotowe ciasto francuskie warto mieć w zapasie, w lodówce. A dlaczego?? Bo może być ono kołem ratunkowym w przypadku niespodziewanych gości... lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, dobrego i domowego ;)

Na bazie ciasta francuskiego można w szybki sposób przygotować zakąski na słodko, jak i na słono. W duże arkusze ciasta francuskiego lub małe koperty wykonane z ciasta francuskiego można zapakować owoce, warzywa, mięso, grzyby, ser i wędliny. Szybko, pewnie i bez zakalca! Wszystko zawsze fajnie się udaje i jest apetycznie chrupiące. Za kilkanaście minut błyskawiczne przekąski mamy już na stole. Są ona znakomite serwowane na ciepło, jak i na zimno - ale to już chyba wiecie ;) Czytaj więcej

My tym razem proponujemy przepis na szybkie ciasto francuskie z nadzieniem z pysznych i zdrowych jagód. Jak się okazało słodkie czarne jagody świetnie komponują się z ciastem francuskim... mniam!

To fajna i trochę inna, może nietypowa odsłona ciasta z jagodami. Jest ono fajnym pomysłem na jagodowe ciacho na ciepłe, wakacyjne dni. Serwowane na świeżym powietrzu smakuje super!

Ciasto jest pyszne, ładnie się prezentuje i zawsze wychodzi. Do tego wszystkiego nie mam przy nim za dużo pracy... dlatego zachęcamy do jego wykonania!

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
Masa jagodowa:
40 dag jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Masa śmietankowo-budyniowa:
200 ml śmietany 30%
2 jajka
1 żółtko
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo:
1 białko
cukier puder

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie włożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (tak do połowy wysokości). Następnie nakłuć ciasto widelcem i posmarować białkiem.

Jagody oczyścić, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i bułkę tartą. Razem wymieszać i wyłożyć na ciasto francuskie.

Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ubitą śmietanę i delikatnie razem połączyć. Następnie wsypać budyń waniliowy w proszku i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na jagody.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.

Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Rzeczywiście, ta masa jest za ciężka na francuskie ciasto, ale pewnego dnia takie smaki za mną chodziły, i takie ciacho przygotowałam ;) Może nie ciekawie wygląda, ale smakuje super - mniam! Dla mnie i rodzinki pycha :) A co do cukru wanilinowego, to zgadza się, w sklepach można kupić właśnie taki cukier, ale ja zrobiłam sobie z drobnego cukru i wanilii prawdziwy cukier waniliowy i taki właśnie do ciast używam :)
Dorota [2016-01-20 10:29:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.