smaczny.pl przepisy kulinarne

Ciasto jabłkowe z chałwą

Dodane przez w dniu
11 opinii | Wyraź opinię
3.9 stars based on 30 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

25 dag margaryny
8 żółtek
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki mleka
3 białka
2 łyżeczki kakao do ciast
Masa kokosowa:
5 białek
¾ szklanki cukru
15 dag wiórków kokosowych
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
1 ½ łyżki cynamonu
2 łyżeczki kaszy manny
Polewa chałwowa:
10 dag margaryny
1/3 szklanka cukru
4 łyżki mleka
15 dag chałwy

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko. Na końcu dodać ubite na sztywną masę białka. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao do ciast i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Jabłka obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich cynamon i kaszę mannę. Całość razem wymieszać.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć kakaowe ciasto, następnie masę kokosową, masę jabłkową i na górę jasne ciasto delikatnie rozsmarować łyżką (można łyżkę maczać w wodzie, żeby ciasto dobrze nakładło się na jabłka). Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 175 °C.

Do małego garnka przełożyć margarynę, cukier i mleko. Wszystko razem zagotować, od czasu do czasu mieszając i zdjąć z ognia. Następnie dodać pokruszoną chałwę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się chałwy. Lekko ostudzić i gotową polewą chałwową posmarować upieczone i ostudzone ciasto. Ciasto jest pyszne i dobrze się je kroi dopiero ma drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuje :)
Dorota [2013-10-08 08:37:10]
Z dystansem podeszłam do tego przepisu, ale ciasto wyszło super! Bardzo smaczne!
Aneczka [2011-09-28 09:10:17]
Ciasto pyszne , na drugi dzień jeszcze lepsze. Proste i szybkie do zrobienia , pozdrawiam
DANA09 [2011-02-20 18:15:28]
Nam akurat to ciasto z taką polewą smakowało, to coś innego. Ale zawsze można dodać tutaj mniej cukru. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-02-04 12:22:40]
ciasto super tylko uważam że polewa jest za słodka i lepsza jest tradycyjna czekoladowa
renata [2011-01-31 17:02:18]
To bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-07 20:15:23]
robiłam , wyszło, pyyyyyyyyszne, dziękuję !!!!
asia [2011-01-07 20:12:40]
Dziękuję za wypróbowanie tego przepisu i bardzo się cieszę, że to ciasto Wam się udało i że tak smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-03 21:15:22]
pyszne ,pyszne,pyszne,piekłam i niedrogie
joasia [2010-12-31 17:10:39]
Extra ciacho, cała rodzina zajadała się nim na święta i smakował wszystkim koleżankom w pracy. PYCHOTA!
Asie3enka [2010-12-31 15:10:51]
REWELACJA...przepis przypadkiem wpadł mi w oko kiedy szykowałąm produkty pod inne ciasto ze strony extra smaczny....i pomyślałam że zrobię...superowe ciacho wszystkim smakowało,przepis musiałam już w święta drukować...ja osobiscie do jabłuszek dodałam 1 suchą galaretkę wiśniową i powiem Wam Niebo w Gębie.....polecam pyszne ciacho
Becia79 [2010-12-30 17:47:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.