Słodkie, warstwowe i bez pieczenia - brzmi kusząco, prawda?? ;)
Ciasto to jest rewelacyjne i pasuje na wszystkie okazje! Na Walentynki, Dzień Kobiet, Dzień Mamy, Dzień Dziecka, Pierwszą Komunię, Urodziny, Imieniny, Andrzejki, Sylwestra, Święta, ale też do zwykłej niedzielnej kawusi jak tylko przyjdzie nam ochota na takie wyjątkowe, trochę inne i mocno słodkie ciacho!
Jeśli nie lubicie piec, to to ciacho jest właśnie dla Was. Tutaj nawet piekarnika nie tykamy, bo do wykonania tego ciasta nie jest nam wcale potrzebny ;)
Ciasto Lion jest uwielbiane przez dzieci, dlatego przy nich znika w błyskawicznym tempie. Zajadają się nim nawet te dzieci, które za ciastami nie przepadają - sprawdzone ;)
A o dorosłych to już prawie nie wspominam, bo u nich na jednym kawałku się nie kończy... ;)
Ciasto to jest szybkie w wykonaniu. Wyjątek stanowi kajmakowa masa, która wymaga dłuuugiego gotowania. Ale i na to coś można zaradzić: takie mleko można ugotować dzień przed składaniem ciasta, a tuż przed wyłożeniem słodkiego kajmaku na herbatniki wystarczy, że całą zamkniętą puszkę zanurzymy na kilka minut w gorącej wodzie i już! Nasza słodka masa lekko się ogrzeje i będzie dała się łatwo rozprowadzić :) Czytaj więcej
I teraz tylko składanie ciasta: słodką masę kajmakową przekładamy herbatnikami, na niej rozsmarowujemy masę mascarpone z batonikami Lion, znowu herbatniki, potem puszysta śmietankowa masa, a na niej słodkie dodatki: krojone czekoladowe cukierki, baton Lion, orzeszki ziemne i esy-floresy z mlecznej czekolady!
Nie ukrywam, bo to jest prawdziwa bomba kaloryczna, ale.... raz na jakiś czas, zwłaszcza na wyjątkową okazję watro się na takiego Lion'a skusić :)
Jest idealne dla miłośników słodkich ciast.
Polecam Wam, bo ciasto to jest rewelacyjne w smaku, te trzy masy wspaniale do siebie pasują, i całość smakuje super!
Smacznego :)
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę (najlepiej ugotować to mleko wcześniej, aby potem można było szybko złożyć ciasto).
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej warstwę herbatników. Na nich rozłożyć ciepłą masę kajmakową (tylko wcześniej 3 łyżki masy należy odłożyć do miski), a na słodkiej masie rozłożyć kolejną warstwę herbatników.
Do odłożonego słodkiego mleka przełożyć serek mascarpone i razem zmiksować. Lion’y pokroić ostrym nożem w plasterki, dodać do masy i razem wymieszać. Gotową masę z batonikami wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej kolejną śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę, ponownie zmiksować i gotową śmietankową masę wyłożyć na herbatniki.
Ostatniego Lion’a i czekoladowe cukierki pokroić, a następnie rozsypać na śmietankowej masie. Na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach orzeszki ziemne i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka, dodać mleko, masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto w tzw. esy-floresy.
Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.
Smacznego.