Przepisy Extra

Ciasto piernikowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto piernikowe:
10 dag masła
6 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju z pestek winogron
200 ml śmietanki 30%
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki gryczanej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao do ciast
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa rabarbarowa:
35 dag rabarbaru
1 galaretka agrestowa
3 łyżki bułki tartej
Biała polewa czekoladowa:
10 dag białej czekolady (1 tabliczka)
50 ml śmietanki 30%
50 ml mleka
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać miód, olej z pestek winogron, śmietankę oraz mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, przyprawą do piernika, kakao do ciast i sodą oczyszczoną. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie razem wymieszać.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski, wsypać galaretkę agrestową w proszku i bułkę tartą. Razem wymieszać.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć ciasto piernikowe, a na nim rozłożyć masę rabarbarową. Całość włożyć do piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170 °C.

Do rondelka przełożyć połamaną na kawałki białą czekoladę. Zalać śmietaną i mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Pozostawić do ostudzenia. Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i wlać do białej masy. Całość ponownie wymieszać, gdy masa zacznie tężeć polać nią upieczone i ostudzone ciasto z rabarbarem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.4666666664 stars based on 3 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można, mąką owsianą lub dodać więcej mąki pszennej, powodzenia :)
Dorota [2013-06-24 15:53:29]
Czy można zastąpić mąkę gryczaną inną, jeśli jej nie dostanę?.pozdrawiam
Kasia O [2013-06-22 09:15:03]
ciasto naprawde pyszne, ciasto piernikowe wyszlo mi fajnie wilgotne, super połączenie piernika z rabarbarem, polecam.
Dagmara [2013-06-09 18:19:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.