Przepisy Extra

Ciasto serowe z ananasami

Ciasto serowe z ananasami

Składniki:

Ciasto kakaowe:
3 jajka
18 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa serowa:
1/2 kg sera białego
50 dag serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania)
20 dag cukru
3 jajka
budyń śmietankowy
250 ml śmietany 30%
Posypka:
20 dag masła
15 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
puszka ananasa w syropie

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dalej ucierając dodawać po 1 jajku, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto kakaowe wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Ser zmielić, a następnie wymieszać z serkiem homogenizowanym, cukrem, żółtkami, ze śmietaną i budyniem w proszku. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na surowe ciasto kakaowe.

Masło rozpuścić, dodać do niego cukier i kokos. Razem uprażyć, a następnie wystudzić i wyłożyć na surową masę serową. Na posypce należy ułożyć całe plastry ananasa.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 °C. przez ok. 1 godzinę.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
21 opinii | Wyraź opinię
4.337811484 stars based on 923 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-22 14:18:02]
Posypkę robię tak -po co prażyc ręka wymieszam składniki i posypię ciasto surowe .
Lena [2008-11-27 18:28:12]
Mi tez nie wyszlo,za duzo tluszczu.Szkoda.
Aga [2007-01-20 21:55:17]
ciasto palce lizać, ale litości nie z arbuzem jak dla mnie każdy inny owoc ale nie arbuz zepsuł cały smak ciacha
luta [2006-09-01 23:21:02]
ciasto przepyszne, za pierwszym razem udało mi się idealnie, bardzo smaczne, polecam. Znikało najszybciej
Kasia [2006-04-30 14:06:15]
ciasto pychotka!superowskie,szybkie wykonanie jeżeli posypkę zrobi się na początku,wtedy nie czekamy tak niecierpliwie aż ostygnie bo wykonujemy ciasto a to na boczku sobie stygnie!polecam!
justyna [2006-04-05 10:55:31]
dobre !! pycha!!
madziula [2006-03-25 15:58:10]
tego ciasta się podpieka, masę serową kładzie sie na surowe ciasto
dana2005 [2006-03-14 22:20:46]
bardzo dobre
ewa10,02,06 [2006-03-10 15:37:14]
szkoda,ze ci Haniu nie wyszedł.Składniki są prawidłowe, to ciasto często gości na moim stole. To też zalezy od masła, ja używam masła(bez dodatków oleju) lub margaryny kasi. Podczas prażenia trzeba cały czas mieszac . Jak zdaży sie taka sutuacja, ze się oddziela tłuszcz, wtedy próbuje ratować, dolewam trochę mleka i dodaje cukru i jeszcze chwilę pogotuję. Jak zważy mi się krem budyniowy (tzn gotowany budyń z dodatkiem masła)to go ubijam robotem i tłuszcz się wchłonie. Tutaj może też można byłoby to zastosować.
dana2005 [2006-03-09 17:25:53]
MAM PYTANKO.CZY CIASTO NIE WYJDZIE GUMOWATE JEZLI WYŁOŻY SIĘ MASĘ SEROWĄ NA CIASTO BEZ PODPIECZENIA?
ULA [2006-03-09 11:40:17]
A mnie się nie udało chociaż nie jestem nowicjuszką mam surowy spód i w dodatku podczas przygotowywania posypki wypływał mi tłuszcz z masy tak jak gdyby było go za dużo! Szkoda.
Hania [2006-03-08 08:48:27]
jest przepyszne-ale trochę drogie
aneczka [2006-03-04 23:21:23]
Ekstra pyszne.
ina12 [2006-03-04 18:37:00]
Super, pyszniutkie, miodzio...poprostu mniamniuśne.....dzięki
Agula [2006-03-04 09:16:26]
bylo super zablyslam dla swej tttesciowej........
marta [2006-02-25 19:27:56]
palce lizać!
aga [2006-02-24 19:23:51]
Bardzo dobre ale jak dla mnie troszkę za słodkie.
Bogna [2006-02-20 00:59:27]
SUPER CIASTO ALE KOSZTUJE!!!!
ANITKA [2006-02-19 17:42:10]
Czy zna ktoś przepis na bardzo gęsty krem do ciasta, bez większych wydatków? Ps. Jestem początkujacą kucharką ;)
Ada (odp na adusia8@o2.pl [2006-02-16 18:34:02]
naprawdę pyszne!!! POLECAM!!
oliwia [2006-02-15 20:51:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.