Przepisy Extra

Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami

Składniki:

Ciasto:
15 dag masła
¾ szklanki cukru pudru
4 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 łyżka kakao do ciast
2 łyżki zimnej wody
1/3 szklanki wiórków kokosowych
Masa owocowa:
25 dag czerwonych porzeczek
25 dag czarnych porzeczek
2 łyżki kaszy manny
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodać śmietanę i wymieszane razem z proszkiem do pieczenia mąki. Na koniec dodać ubite na sztywną masę białka. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm posmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Następnie do formy wyłożyć ¾ ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wodę i wiórki kokosowe. Wszytko razem wymieszać i wyłożyć łyżką na jasne ciasto.

Czerwone i czarne porzeczki obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie obsypać kaszą manną i wyłożyć na surowe ciasto.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.4153846152 stars based on 13 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ciasto smaczne ale piekłam go w termoobiegu w 200C 1.30 minut po 40 minutach przekryłam wierzch placka. Ja robiłam na troszkę mniejszej blaszce, ponieważ mało ciasta wychodzi. 40 minut to zdecydowanie za mały czas pieczenia. Pyszny, smaczny lecz bardzo kwaśny trzeba wierz placka potrzepać dużą ilością cukru. Upiekę go jeszcze z truskawkami będzie dużo pyszniejszy. Dziękuję za przepis.
nikii [2012-01-08 16:05:08]
Witam, w składnikach są podane 2 rodzaje mąki, które są użyte do tego ciasta. Jest to mąka pszenna i mąka ziemniaczana. Proszę jeszcze raz spojrzeć wyżej, gdzie są podane składniki (na smaczny.pl ta druga mąka przeskoczyła niżej bo się nie zmieściła w tej linijce - za długa nazwa ;)). Pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-08 11:19:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.