Przepisy Extra

Ciasto z masą makowo-orzechową

Ciasto z masą makowo-orzechową

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
5 łyżek oleju
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
3 łyżki wódki
Masa makowa:
50 dag maku
15 dag cukru
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 łyżki miodu
3 białka
Masa orzechowa:
15 dag orzechów włoskich
20 dag margaryny
15 dag cukru pudru
3 żółtka
1/2 szklanki mleka
Polewa:
12 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
4 łyżki kakao
Do dekoracji:
5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, papaja)

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodawać 8 łyżek przegotowanej wody, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, kakao i na końcu olej. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Przygotować masę makową: Mak opłukać, odsączyć, zmielić przez maszynkę. Zalać wrzącym mlekiem, dodać resztę składników. Wymieszać i zagotować do zgęstnienia. Lekko ostudzić, skropić wódką i wyłożyć na ciasto.

Przygotować masę orzechową: Orzechy zmielić w maszynce, zalać gorącym mlekiem i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na masę makową.

Przygotować polewę: Składniki połączyć i zagotować, dokładnie wymieszać.

Ciasto polać polewą i ozdobić bakaliami.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
11 opinii | Wyraź opinię
4.426540284 stars based on 1266 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Tak całe jajka, białko i żółtko należy utrzeć z cukrem. Powodzenia :)
Dorota [2010-06-08 14:22:26]
Czy bialko i zotko utrzec z curem czy tylko zoltko - dziekuje.
patunia [2010-06-04 16:32:34]
Nie, białek do maku nie trzeba ubijać. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-29 13:21:01]
czy bialka do maku maja byc ubite na sztywno?
Goska [2008-07-29 08:37:52]
Ciasto smaczne, pomysł z masą orzechową jest oryginalny (chociaż zgadzam się, że jest je za mało). tylko bardo dużo tego wychodzi. Upiekłam na Wigilię i po Świętach musialam polowę wyrzucić :((((
Karenira [2007-01-05 16:52:34]
Witam ;) ciasto pieczemy samo, a masę makową i orzechową wykładamy już na upieczone ciasto. Życzę udanego wypieku i pozdrawiam imienniczkę ;)
Dorota [2006-11-11 21:34:20]
Witam!!Mam pytanie czy mak i masę orzechową zapiekamy z ciastem ???Czy tylko samo ciasto??
Dora [2006-11-10 20:03:12]
Ciasto,palce lizac,polecam!
Krystyna [2006-10-26 18:40:45]
PRZEPIS TEN POCHODZI Z KSIĄRZKI.SAMA GO PIEKĘ NA ŚWIĘTA I WIĘKSZE OKAZJE.CIASTO PALCE LIZAĆ,REWELACJA-POLECAM GORĄCO!!! 21.09.2007r
IWONA ZCZĘSTOCHOWY. [2006-09-21 22:19:44]
ciasto pycha, tylko za dużo maku, za mało orzechów.
Emil [2005-07-22 14:59:19]
dosc oryginalne ciasto,tylko jest bardzo drogie.czasami mozna zaimponowac kolegom ale na codzien sie chyba nie sprawdzi.
roksana prusiel [2005-06-09 19:48:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.