Przepisy Extra

Ciasto z orzechami

Jest wiele przepisów cukierniczych na ciasto, do przygotowania którego potrzebne są popularne orzechy włoskie.

Nasz przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Niestety, wymaga cierpliwości, ponieważ po wykonaniu należy odczekać jeden, a najlepiej dwa dni, aby się nim delektować. Wtedy ciasto nie jest takie twarde, lecz miękkie, aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach... Wygląda i smakuje jak orzechowy baton! I to domowym sposobem - jak zdrowo - mniam :)

To coś dla miłośników orzechów, i coś fajnego, słodkiego do schrupania. Nooo... i jak to na orzechy przystało, to coś dla mocnych zębów ;)

Na podkładzie z kruchego i żółciutkiego ciasta znajduje się warstwa masy orzechowej przygotowanej z mleka, masła, cukru i orzechów włoskich. Masa orzechowa, w której sporo słodkich składników jest słodziutko-pyszna :) Jednak dominuje w niej smak orzechów! Smakuje po prostu rozkosznie... Czytaj więcej

Zdecydowanie ciasto z orzechami zasmakuje amatorom ciast ponad przeciętnie słodkich.

Jest to nieco inny pomysł na ciasto z wykorzystaniem orzechów włoskich. Tutaj o żadnym zakalcu mowy nie ma! Ciasto jest pyszne, a przepis sprawdzony.

Jest to wypiek na każdą okazję. Największą popularnością cieszy się oczywiście w okresie świątecznym, na Boże Narodzenie i Sylwestra... ale latem też się fajnie sprawdza. Bo od czasu do czasu, zamiast ciast na zimno i owocowych wypieków można się skusić na coś konkretnego i mocno orzechowego - mniam!

Smakuje całej rodzinie, więc nie ma się co zastanawiać tylko zabierać do pieczenia!

Ciasta orzechowe są najlepszymi wypiekami, i to bez dwóch zdań! ;)

Smacznego :)

Ciasto z orzechami

Składniki:

Ciasto:
10 dag masła
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 jajko
3 żółtka
Masa orzechowa:
20 dag masła
2 łyżki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
30 dag orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Składniki na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.

Masło, mleko, cukier i miód zagotować. Następnie dodać pokrojone orzechy włoskie i wszystko razem wymieszać. Masę ostudzić.

Ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i ponakłuwać widelcem, aby nie popękało. Na ciasto wyłożyć masę orzechową.

Blaszkę przykryć folią aluminiową, aby orzechy się nie przypaliły. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
17 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) Tak po upieczeniu ciasto jest twarde, ale potem zmięknie i jest pyszne :) Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 09:56:40]
ciasto może i łatwe, ale strasznie słodkie chociaż dodałam połowę przewidywanego cukru. masa orzechowa ogólne się nie ścięła.
Anka [2010-10-27 19:59:36]
Tak, można zrobić to ciasto z margaryną Kasią, też będzie dobre. Powodzenia :)
Dorota [2009-12-28 11:27:27]
Czy jesli zamiast masła dam margaryne "Kasię" to też wyjdzie to ciasto proszę o odpowiedz bo jestem słaba w pieczeniu ciast i nie wiem czy nie popełnię blędu
Gosia [2009-12-22 21:54:38]
JA podwoiłam składniki i wysło wyższe i dobre :)
lulu [2008-01-06 15:16:28]
Tego ciasta kruchego ogólnie jest mało, i należy go bardzo cienko rozłożyć na blaszce, i ogólnie ciasto wychodzi niskie - ale taki jest jego urok. Na kruchym cieście znajduje się masa orzechowo-miodowa, która jest troszeczkę twarda (jak to masa miodowa:)) ale ogólnie ciasto jest smaczne (czasami w sklepach są podobne batoniki, tylko teraz zapomniałam jak się nazywają - ale są pyszne ;)) Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-09-20 11:16:57]
hmmm...zrobiłam ciasto i nie bylam w stanie wylepić nim całej formy (objętościowo było go za mało), no i po uieczeniu było strasznie niskie. Składniki dodałam w odpowiednich proporcjach. Co mogło byc przyczyną??
karcia [2007-09-19 20:48:50]
Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Po raz pierwszy piekę ciasto. Nie mam żadnych problemów. Polecam wszystkim początkującym. A i przy okazji... jest pyszne:):):)
trzynastolatka [2007-05-07 17:55:55]
Ciasto jest bardzo łatwe i smaczne. Można je dobrze pokroić , gdyż masa nie jest zbyt twarda. Bardzo samkowało mojej rodzinie. Polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Justyna [2006-11-12 10:53:49]
Niestety masa orzechowa w ogóle się nie połączyła i nie ścięła:( Na zdjęciu wygląda tutaj świetnie, ale moje próby które zrobiłam wraz z mężem kompletnie nie wyszły :( Ciasto od spodu jest już przypieczone i pływa w białku... :(
Ania [2006-11-11 21:45:57]
Bylo pyszne!!!
Madzia [2006-05-01 19:47:47]
ciasto jest bardzo pyszne. juz któryś raz z kolei będę je piekła. łatwe do przyrządzenia... NIEBO W GĘBIE :):):P
Alicja [2006-04-14 13:29:43]
dodałam mniej masła do masy i połowe szklanki cukru i bło ciasto wyśmienite dzięki za przepis
monia3108 [2005-08-17 07:51:40]
Tak, ciasto ma być tylko na spodzie, a na wierzch należy wylać masę orzechową.
Dorota [2005-08-03 15:20:55]
mam pytanie - ciasto tylko na spodzie? a cała masa wylana na wierzch? dziś będę je robić i stąd moje pytanie
Mara [2005-04-22 06:40:37]
Zrobiłam ciasto wg podanych proporcji... Jest za slodkie i powinno sie dodac mniej masla do masy. Spokojnie mozna rowniez zmniejszyc ilosc masy na ciasto. I tak jest bardzo slodkie.(prawde mowiac nie bylma w stnei zjesc dowch kawalkow...)
Martolina [2005-01-27 20:48:22]
Witam ciasto jest przepyszne,polecam wszystkim-
ewa [2005-01-22 19:16:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.