Przepisy Extra

Cięcina w delikatnym sosie z jabłkiem

Składniki:

65 dag cielęciny
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
10 dag cebuli
10 dag jabłek (waga po obraniu)
1 ząbek czosnku
400 ml wody
1 listek laurowy
1 łyżka mąki pszennej
majeranek

Sposób wykonania:

Cięcinę opłukać i osuszyć. Do rondelka wlać olej i rozgrzać. Obsypać solą i czarnym pieprzem, a następnie obsmażyć na oleju na złoty kolor i wyciągnąć.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Całość razem przełożyć do rondelka i zeszklić (na tłuszczu po mięsie).

Następnie przełożyć mięso, wlać wodę i dodać listek laurowy. Zagotować i dusić pod przykryciem przez około 60 minut na małym ogniu, następnie zdjąć pokrywkę i dalej dusić jeszcze przez około 15 minut, aby woda trochę wyparowała (w tym czasie odwracać mięso kilka razy). Na koniec mięso wyciągnąć razem z listkiem laurowym i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Powstały sos ponownie zagotować. Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody, wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Przyprawić jeszcze solą i czarnym pieprzem do smaku, dodać rozgnieciony w palcach majeranek i razem wymieszać.

Mięso pokroić na plastry rozłożyć na talerzach i polać sosem. Można podawać z ziemniakami, kaszą i dowolnym dodatkiem (u mnie cielęcina serwowana z kaszą jęczmienną perłową, szczypiorkiem, buraczkami i kiszonym ogórkiem). Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.