Przepisy Extra

Ciemne kluski

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków
1 jajko
30 dag mąki ziemniaczanej
sól

Sposób wykonania:

½ kg ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Przełożyć je na sitko, aby odciekła woda. Następnie wodę zlać, jeżeli na spodzie zostanie krochmal to należy go dodać do startych ziemniaków. Pozostałe ziemniaki obrać i ugotować. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Gdy będą letnie dodać do nich starte ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyrobić dokładnie ręką. Następnie zrobić wałek o średnicy około 2 cm i kroić go na plastry o grubości 1 ½ cm. Z każdego plastra ciasta zrolować kluskę.

Gotowe kluski wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną pogotować jeszcze chwilkę i wyjmować.

Ciemne kluski podawać z sosem i różnego rodzaju mięsem i dodatkami.

Z podanych składników wyjdzie około 90 klusek.

Smacznego.

Dodane przez Natalia w dniu
28 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To nie są ciemne tradycyjne kluski .....
Maja [2017-10-04 18:38:45]
Ślicznie dziękuję i cieszę się, że kluseczki smakowały. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-03-24 21:57:32]
Bardzo smaczne, proporcje idealne.pozdrawiam.
Kasia O [2013-03-24 21:14:33]
Ta czerwona kapusta na zdjęciu to kiszona czerwona kapusta. Robi się ją tak samo jak białą kiszoną kapustę, przepis tutaj: http://extra.smaczny.pl/przepis,kapusta_kiszona A to mięso to karkówka lub łopatka w sosie, coś podobnego jak: http://extra.smaczny.pl/przepis,ulubione_i_sprawdzone_przepisy_asi__duszona_karkowka_w_sosie
Dorota [2013-01-04 22:12:39]
mam pytanie czy w przyszłości mogłaby pani dodac przepis na tą kapustę czerwona i to mięso na talerzu, pamietam takie jedzenie z dziecinstwa. uwielbiam pani przepisy dlatego wiem ze na pewno powróciły by smaki z młodosci:) pozdrawiam
monarosa [2012-09-23 21:18:21]
Proszę bardzo i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-19 11:25:41]
Myślałam że czarne to są tylko śląskie !!!!!!
Róża... [2010-11-12 20:12:52]
ciekawe czy można do nich włożyć farsz ześwieżych grzybów?jak ktoś zna przepis to poproszę:)
renia [2010-09-21 04:18:41]
Przecież to są pyzy!!
Dorota_Śląsk [2010-05-31 14:22:42]
To jest pyszne!! ale to nie je slaski obiod bo slaski je ze roladą i jasnymi kluskami te sa poznańskie.
Katka [2009-03-15 16:34:15]
super jedzenie polecam wszystkim
ewa-belz [2009-02-15 21:05:27]
To chyb są pyzy.Kluski ziemniaczane robi się tylko z utartych ziemniaków.Jada się ze skwarkami i z twarogiem.Przynajmniej ja takie znam.
madzia [2008-09-23 20:45:51]
oczywiście że kluski maja ciemny kolor ..i nazywane sa też kluskami żelaznymi ...oraz przecierakami w zależności od regionu...kluski z surowych ziemniaków sa popularne w wielu regionach polski ...tylko sa inaczej podawane...tak samo zresztą na kresach robi się popularne zeppeliny...ciasto z surowych ziemniaków plus mięsno cebulowy farsz...mój dziadek zwykł robić kluski żelazne ze skwarkami ...z boczkiem...podawano tez je z zupą z dyni ,,,zamiast zacierek....jak również robiono z ciasta swoiste pyzy z nadzieniem serowym...a mój dziadek to rodowity łodzianin i potrawa ta jest również uważana za regionalny przysmak :-)
ann [2008-07-28 01:17:34]
u nas mowimy siwe kluski. i nie dodajemy jajka tylko 2srednie ziemniaki wcieramy.najlepsze ze schabowym pieczonym na masle i kiszona kapusta
kuchareczka [2008-02-06 14:26:44]
Wlasnie.ja tez niedaje jajka do ciemnych klusek.Pierwsze slysze.
ze slaska :) [2007-09-27 23:46:05]
śląskie kluski bardzo dobre uwielbiam je szczegulnie z sosem grzybowym dobre są też z sosem gulaszowym
Profesor [2007-07-26 21:30:35]
Na śląsku tego rodzaju kluski noszą nazwę ciemnych klusek - są one z ugotowanych i surowych tartych ziemniaków. A pyzy są chyba tylko z samych tartych ziemniaków - chyba, że się mylę - ale są przecież różne przepisy...
Dorota [2007-07-19 15:10:30]
to nie są pyzy? tylko nie am niczego w srdoku
Oti [2007-07-09 17:29:34]
Do ciemnych śląskich klusek nie dodaje się jajka!!!
Iza [2007-04-20 19:37:48]
Te kluski znakomicie smakują na drugi dzień ,pokrajane wplasterki i mocno odsmażone na zrumienionej słonince lub boczku POLECAM
BECIA [2007-03-24 22:32:21]
tak to typowy obiad śląski! Ja często robie to na obiad i wszystkim smakuje! A czasami nawet do srodka daje mięso mielone i tez jest pyszne! pozdrawiam!
beatenka [2007-03-23 11:21:40]
ja znam te kluski pod nazwą szare kluseczki. PYCHOTA
mika [2007-03-20 22:07:16]
do pani z tarnogorzanka. To nie sa biale kluski prosze pania tylko niektorzy mowia na nie szare czy ciemne,
Baska ze Slaska [2007-03-14 21:01:03]
To można trochę zmniejszyć ilość mąki, ale z tą ilością mąki kluski wyszły mięciutkie, ale to też zależy od ziemniaków.
Dorota [2007-03-10 19:08:41]
dlaczego tyle mąki ziemiaczanej, to będą kule armatnie takie twarde.
kruzon [2007-03-10 11:03:53]
pychotka!!!!
natka [2007-03-10 10:22:17]
to są białe kluski a nie ciemne
tarnogórzanka [2007-03-09 20:28:57]
to typowo śląski obiad
katowiczanka [2007-03-07 22:01:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.