Bogaty w kolorowe składniki bogracz - idealnie nadaje się na sylwestrowy stół :)
Życzymy szampańskiej zabawy i smacznego!
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą curry, słodkiej i ostrej papryki. Dodać 3 łyżki oleju, razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Następnie położyć na ogniu i obsmażyć. Wlać 500 ml wody, dodać liście laurowe i gotować pod przykryciem przez 40 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z karczkiem, wlać 1 litr wody, zagotować i wrzucić ziemniaki. Gdy całość się zagotuje, gotować pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Cebule obrać z łupin, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię przelać 2 łyżki oleju, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Do cebuli przełożyć pieczarki, dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Dodać do cebuli i pieczarek, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Kalafiora opłukać i pokroić na małe różyczki.
Do garnka wlać kolejny 1 litr wody i razem zagotować. Następnie przełożyć całą zawartość patelni, kalafiora i ogórki kiszone. Razem wymieszać, zagotować i gotować pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć do gulaszu i gotować 1 minutę.
Do wody (około ½ szklanki) wsypać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się gulaszu. Ponownie wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne i majeranku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Podawać na gorąco. Danie można przygotować 1-2 dni wcześniej, a potem odgrzewać (dowolną, potrzebną ilość, bo gulaszu wychodzi dosyć dużo).
Podane składniki wystarczą na około 20 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.