Przepisy Extra

Cukinia faszerowana parówkami

Połączenie może nietypowe, i te parówki... wiem, wiem co już powiecie ;)

Sama rzadko je kupuję, aaaaale jakoś w lodówce się znalazły ;) więc trzeba było je jakoś spożytkować... a że cukinia właśnie urosła, no to się spotkały razem w piekarniku :P

Ale tak na poważnie, to to całkiem smaczne i sycące danie wyszło, super pachniało, jak się zapiekało i dobrze smakowały te cukinie :) Powiem nawet, że całkiem, całkiem ;) Czytaj więcej

Pracy przy nich dużo nie ma, a pomysł nawet fajny, trochę inny jak na faszerowaną cukinię - także polecam i życzę smacznego!

Cukinia faszerowana parówkami

Składniki:

50 dag cukinii (1 średnia)
15 dag cebuli
1 łyżka oleju
20 dag parówek (3 cienkie)
30 dag pomidorów
lubczyk (zielona natka)
2 ząbki czosnku
kurkuma
bazylia
sól
pieprz czarny
5 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Cukinie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Dużą łyżką wydrążyć środek cukinii, pokroić w kostkę i posypać solą. Wymieszać, odstawić na około 10 minut, a następnie odsączyć z soku. Połówki wydrążonej cukinii przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Olej przelać do rondelka, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Parówki obrać z osłonek, pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć przez około 5 minut.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Lubczyk opłukać i poszatkować. Następnie do parówek przełożyć pomidory, cukinię i lubczyk. Wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż powstała woda wyparuje.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i zmiażdżyć widelcem, aż czosnek puści sok. Przełożyć do pomidorowego farszu, dodać też szczyptę kurkumy, bazylii i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i gotowym farszem napełnić połówki cukinii. Wierzch cukinii posypać żółtym serem, startym na tarce o małych oczkach.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2 stars based on 95 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.