Przepisy Extra

Cukinia faszerowana wędzonym boczkiem

Łatwy, szybki i dosyć tani pomysł na letni obiad. Te cukinie są smaczne, aromatyczne i sycące :)

Smakują wszystkim i szybko znikają ze stołu. Są świetnym pomysłem na wakacyjny obiad!

Smacznego.

Składniki:

1 kg cukinii (2 małe)
1 łyżka oleju
15 dag wędzonego boczku
15 dag cebuli
5 dag pora
2 ząbki czosnku
tymianek
koperek
wędzona papryka w proszku
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
5 dag żółtego sera
szczypiorek

Sposób wykonania:

Cukinię opłukać i przekroić na połowę, następnie łyżką wydrążyć środek, a wydrążone połówki cukinii skropić olejem (½ łyżki) i posypać szczyptą soli oraz czarnego pieprzu. Tak przygotowane cukinie przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej aluminiową folią.

Na patelnię wlać pozostały olej i rozgrzać. Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na olej i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Następnie razem z cebulą dodać do boczku, wymieszać i razem chwilkę podsmażyć. Wydrążony farsz z cukinii pokroić w kostkę, dodać do boczku z warzywami, wymieszać i dalej razem smażyć.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać szczyptę tymianku, koperku, wędzonej papryki w proszku i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość razem wymieszać i łyżką przekładać na wydrążone cukinie.

Formę z cukiniami włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, posypać farsz cukinii i włożyć jeszcze na 1 minutkę do piekarnika. Szczypiorek opłukać, osuszać i pokroić. Gorące cukinie posypać szczypiorkiem i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4666666664 stars based on 12 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.