smaczny.pl przepisy kulinarne

Cukinia z jarmużem

Dodane przez w dniu
15 odsłon dziennie
Wyraź opinię
5 stars based on 2 reviews Dania główne

Smaczny i zdrowy dodatek obiadowy serwowany na ciepło. Jest on idealny na obiad w zimne, deszczowe dni lata i jesieni ;)

Pracy przy nim za wiele nie ma, a jedzenia jest dużo ;) Pasuje do wszystkiego, do kotletów, rolad, żeberek, ryb, a nawet do sadzonego jajka...

Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego.

Składniki:

1 kg cukinii (waga po obraniu)
10 dag jarmużu (ok. 4 liście)
3 łyżki oleju (np. kokosowego)
papryka wędzona w proszku
pieprz czarny
3 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Cukinię opłukać, osuszyć (jeśli jest potrzeba, to obrać ją ze skórki i oczyścić z pestek) i pokroić w np. cienkie plasterki. Jarmuż dokładnie opłukać, osuszyć, oderwać listki od łodyżek i pokroić. Na rozgrzany olej przełożyć cukinię i jarmuż. Posypać szczyptą papryki wędzonej w proszku, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą soli, rozgnieść widelcem, aby puścił sok, a następnie przełożyć do miękkiej cukinii z jarmużem. Całość razem wymieszać i podawać na ciepło jako dodatek do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.