Przepisy Extra

Cukinia faszerowana ryżem i mielonym mięsem

Cukinia faszerowana ryżem i mielonym mięsem

Składniki:

1 ½ kg cukinii (3 średnie cukinie po 50 dag)
10 dag ryżu
20 dag cebuli
3 łyżki oleju
50 dag mielonego mięsa
3 ząbki czosnku
sos sojowy
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kurkuma
sól ziołowa
pieprz
zioła prowansalskie
majeranek
10 dag żółtego sera
pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

Cukinie opłukać i osuszyć. Z cukinii odciąć końcówki, a następnie przekroić je na połowę. Z połówek cukinii wydrążyć łyżką środek (jeśli cukinia ma twarde pestki, to je wyrzucić). Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, soli ziołowej i pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć. Następnie dodać pokrojony miąższ z cukinii, wymieszać i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. A na koniec przełożyć ryż, dodać szczyptę ziół prowansalskich i majeranku. Całość dokładnie wymieszać.

Tradycyjną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej połówki cukinii. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie podpieczone połówki cukinii napełnić farszem, ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, posypać cukinie i włożyć jeszcze do piekarnika na 2 minutki. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić i udekorować cukinie.

Faszerowane cukinie podawać na gorąco. Można polać ketchupem.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2098765432 stars based on 81 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.