smaczny.pl przepisy kulinarne

Cukinia lub kabaczek w zalewie musztardowej

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
2.889908256 stars based on 109 reviews Przetwory

W jaki sposób zabezpieczyć sobie dostęp do ulubionego przysmaku, jakim dla wielu smakoszy jest cukinia, w okresie, kiedy warzywo to jest trudno dostępne, np. zimą.

To proste! Wystarczy zakonserwować cukinię wg zamieszczonego poniżej przepisu kulinarnego. To sposób na przygotowanie kabaczka w wersji wytrawnej, w zalewie octowo- musztardowej. Tak przygotowane warzywo, stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych. Czytaj więcej

Ale nie tylko. Jest to również świetna przekąska, która może zastąpić np. popularne chipsy. Polecamy!

Składniki:

2 kg cukinii lub kabaczka (waga po obraniu)
Zalewa musztardowa:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
6 łyżek musztardy (np. sarepskiej)
Do każdego słoika:
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić.

Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać musztardę i razem wymieszać.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie ułożyć ciasno paski cukinii i zalać zalewą musztardową. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7703 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Upss... przegapiłam pytanie przepraszam, ale już odpowiadam (może cukinia jeszcze czeka ;)) Jeśli jest 3 kg cukinii to zalewę zwiększamy o połowę. Ale można byłoby zrobić też tak, że sałatkę zrobić z tych 2 kg cukinii według przepisu, a z pozostałą cukinię pokroić w plasterki, panierować i smażyć lub ugotować zupkę z cukinii - pychotka! :)
Dorota [2013-09-27 14:53:37]
Przelewamy ją po to, żeby nie była taka twarda, lepiej układała się w słoiku i więcej jej tam weszło :) Proszę bardzo i powodzenia :)
Dorota [2013-08-01 15:46:49]
Ja nie dodawałam, ale można dodać, powodzenia :)
Dorota [2013-07-30 14:36:19]
Dokładnie - najlepiej smakuje jako dodatek do drugiego dania, do potraw z grilla, można podawać też jako przekąskę - smacznego! :)
Dorota [2013-07-18 08:50:00]
Tak, stołowa musztarda też może być - powodzenia :)
Dorota [2012-08-16 08:21:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.