smaczny.pl przepisy kulinarne

Cukinia w zalewie octowej

Dodane przez w dniu
11 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.3125 stars based on 64 reviews Przetwory

Składniki:

4 kg cukinii
2 łyżki soli
Zalewa octowa:
1 litr wody
1/2 szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Do każdego słoika:
gałązka kopru
kawałek chrzanu
kilka ziaren gorczycy
2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Cukinię oczyścić z nasion, pokroić w paski (w skórce) i opłukać. Przełożyć do miski, wsypać sól, wymieszać i zostawić na 3 godziny.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Do czystego i suchego słoika włożyć przyprawy: gałązkę kopru, kawałek chrzanu, kilka ziaren gorczycy oraz pokrojony w plastry czosnek. Następnie osączone z wody paski cukinii. Całość zalać zalewą octową. Dobrze zakręcić i pasteryzować 10 minut. Następnie ostudzić, wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7731 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.