Przepisy Extra

Cukinia z bazylią z grilla

Cukinia z grilla, to bardzo łatwa w wykonaniu potrawa, i doskonały dodatek do różnych dań mięsnych, również przygotowywanych na grillu.

W marynacie, która posłuży do zamarynowania cukinii znajduje się czosnek, który nadaje przygotowanej potrawie wyrazistości i charakterystycznego zapachu.

W tym przypadku coś dla siebie znajdą również wegetarianie i weganie. Cukinia z grilla dobrze smakuje podana na ciepło, jak i na zimno.

Ale taką cukinię można serwować również jako dodatek do kiełbasek, steków lub szaszłyków. To prosty i smaczny dodatek do mięsnych, ale i rybnych dań z grilla. Czytaj więcej

Cukinia z grilla to równocześnie potrawa o charakterze dietetycznym. Jest ona pożywna, mało kaloryczna, i do tego wszystkiego zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Grillowaną cukinię można nakładać np. na kanapkę - smakuje wyśmienicie!

Taka cukinia z rusztu wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna, dlatego smakuje nawet wybrednym i wymagającym smakoszom ;)

Polecamy!

Składniki:

1 długa cukinia (ok. 25 dag)
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka suszonej bazylii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cukinię umyć, osuszyć i w skórce pokroić w 1 cm plasterki. Czosnek zmiażdżyć. Do oliwy z oliwek dodać suszoną bazylię, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Marynatę wymieszać i posmarować plasterki cukinii. Włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Następnie cukinię w marynacie ułożyć na tacce aluminiowej i położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 25 minut, od czasu do czasu odwracając, żeby cukinia się nie przypaliła.

Grillowaną cukinię podawać jako dodatek do dań z grilla.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bruchetta
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.