Przepisy Extra

Cukiniowo-jabłkowe ciasto z cytrynową nutką

Sprawdzony pomysł na słodkie wykorzystanie cukinii. Brzmi ciekawie, nieprawdaż? ;)

Jak się okazało z cukinii można robić słodkie dżemy, babki, a ja Wam proponuję przepyszne, wysokie ciasto z upajającą paletą warstw smakowych i aromatów :)

A oto wykonanie tego fenomenalnego ciasta :)

Cukinię ścieramy na tarce razem z jabłuszkami, dodajemy cynamon, smażymy i na koniec dodajemy galaretkę pomarańczową...

A wcześniej pieczemy puszysty biszkopt, przekrawamy go, a w środek wykładamy aromatyczną cytrynową masę budyniową - super jest - łatwa i szybka do przygotowania, i co ważne nigdy się nie zwarzy!

Na tak przygotowane ciacho wykładamy potem naszą pyszną cukiniową masę, a na koniec polewamy dużą ilością słodziutkiej polewy czekoladowej i do dekoracji naszego super wypieku, wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi - mmm.... co za ciacho mówię Wam :) Czytaj więcej

Już na sam koniec nasze gotowe ciasto wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schodziło, smaki się przegryzły i nam lepiej smakowało :)

Powiem Wam, że goście byli miło zaskoczeni smakiem tego ciasta, wyglądało cudnie, miało odpowiednią konsystencję, nic się nie rozpadało, nie rozjeżdżało nawet jak kroiło się kawałek ciacha widelczykiem to ono cały czas "trzymało pion" jak to skomentowali moi biesiadnicy ;)

A jak im powiedziałam, że tam jest cukinia, to zachwytów nie było końca! :)

Także polecam to ciacho na każdą okazję, jest super do zwykłej codziennej kawusi, jak i na przyjęcia, prywatki i Święta :) Ma ono bogatą paletę barw, dlatego pięknie prezentuje się na stole.

Życzę udanego wypieku i smacznego :)

Składniki:

Jasny biszkopt:
6 jajek
sól
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
500 ml wody
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
15 dag masła
250 ml mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
sok z 2 cytryn
Masa cukiniowo-jabłkowa:
60 dag cukinii (waga po obraniu)
60 dag jabłek (waga po obraniu)
1 łyżeczka cynamonu
2 galaretki pomarańczowe
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
9 łyżek mleka
1 łyżeczka masła
Do dekoracji:
5 łyżek wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem delikatnie wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części (w tym celu biszkopt upiec dzień wcześniej, bo potem łatwo się da przekroić).

Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach, a następnie wycisnąć sok i przecedzić. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, cukier waniliowy, masło i razem zagotować. Mleko przelać do miseczki, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Do gotującej się wody wlać mleko z mąką i zagotować. Następnie wlać sok z cytryny i razem dokładnie wymieszać.

Na jedną część ciasta biszkoptowego wyłożyć gorącą masę cytrynową, rozsypać starą skórkę z cytryn i przykryć drugą częścią ciasta biszkoptowego, lekko dociskając.

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (można razem z cukinią zetrzeć mechanicznie - wtedy jest szybciej). Następnie przełożyć do garnka i dodać cynamon. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec wsypać galaretki pomarańczowe w proszku, dokładnie razem wymieszać i ostudzić. Tężejącą masę cukiniowo-jabłkową wyłożyć na biszkopt i wyrównać.

Do rondelka przełożyć połamaną na kostki gorzką czekoladę. Dodać mleko, masło i razem wymieszać, cały czas podgrzewając, aby składniki polewy się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4117647056 stars based on 17 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.