Przepisy Extra

Cymes orzechowy

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Masa jabłkowa:
75 dag jabłek
4 łyżki cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
Masa orzechowa:
20 dag orzechów włoskich
3/4 szklanki mleka
2/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części. Placki biszkoptowe nasączyć wodą z aromatem migdałowym.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut. Ostudzić, dodać cynamon i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Następnie jabłka przykryć drugą częścią biszkoptu.

Orzechy zmielić, zalać gorącym mlekiem i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając wystudzone orzechy włoskie. Masę przełożyć na drugą część biszkoptu.

Ciasto polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.3994428968 stars based on 1436 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-08-06 21:53:01]
Orzechy trzeba zalać gorącym mlekiem , ale uwaga nie zbyt duża ilość mleka spowoduje, że masa będzie rzadka uważajcie
Zdzisia [2008-02-13 11:13:35]
Tak, do masy z masła i cukru należy dodać ostudzone zmielone orzechy włoskie zalane mlekiem. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-24 17:02:14]
czy do masy z masła i cukru orzechy dodać z mlekiem?
ania1 [2006-01-17 10:13:31]
Ten przepis występuje pod nazwą \"PLACEK NIEBO\"
WIOLA [2005-01-01 14:14:39]
Znam ten przepis, ale w wersji z kruchym ciastem. Jest w niej pyszny, ale dopiero po dwóch dniach.
Sylwia [2004-09-29 23:09:22]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.