Przepisy Extra

Cytrynowy sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki m─ůki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
2 łyżki rumu
2 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 jajka
200 ml ┼Ťmietany 18%
3-4 ┼éy┼╝ki m─ůki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 cytryny
Do dekoracji:
cukier puder

Spos├│b wykonania:

Do miski przesypa─ç m─ůk─Ö pszenn─ů, proszek do pieczenia i cukier. Doda─ç mas┼éo, rum, olej, jajko i szczypt─Ö soli. Wszytko razem posieka─ç no┼╝em i zagnie┼Ť─ç kruche ciasto. W┼éo┼╝y─ç do lod├│wki na 60 minut. Du┼╝─ů tortownic─Ö (o ┼Ťrednicy 26-28 cm) wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia i roz┼éo┼╝y─ç kruche ciasto. Nak┼éu─ç widelcem i w┼éo┼╝y─ç do nagrzanego piekarnika. Piec przez oko┼éo 20 minut w temperaturze 180 ┬░C.

Cytryny dok┼éadnie umy─ç, sparzy─ç i osuszy─ç. Ze wszystkich cytryn zetrze─ç sk├│rk─Ö na tarce o ma┼éych oczkach. Sok z cytryn wycisn─ů─ç i przecedzi─ç (potrzebne b─Ödzie ┬Ż szklanki soku).

Do du┼╝ej miski prze┼éo┼╝y─ç zmielony bia┼éy ser, cukier, cukier waniliowy, jajka, ┼Ťmietan─Ö, m─ůk─Ö ziemniaczan─ů, proszek do pieczenia, otart─ů sk├│rk─Ö z cytryn i sok z cytryn (┬Ż szklanki). Wszystko razem zmiksowa─ç na g┼éadk─ů mas─Ö (kr├│tko miksujemy, aby si─Ö tylko masa po┼é─ůczy┼éa). Masa serowa wychodzi rzadka, wi─Öc tortownica powinna by─ç szczelna. Gotow─ů mas─Ö serow─ů wyk┼éadamy na podpieczony kruchy sp├│d.

Ca┼éo┼Ť─ç w┼éo┼╝y─ç do nagrzanego piekarnika. Piec przez oko┼éo 50 minut w temperaturze 180 ┬░C. Przed podaniem na st├│┼é sernik posypa─ç cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyra┼║ opini─Ö
4.3224489792 stars based on 49 reviews Ciasta i s┼éodko┼Ťci
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA s─ů dost─Öpne bez reklam, za to z tabelami warto┼Ťci od┼╝ywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl mo┼╝esz przetestowa─ç za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Hmm... trudne pytanie, bo podobno serniki maj─ů to do siebie, ┼╝e niestety opadaj─ů... Ale ┼╝eby za du┼╝o nie opada┼éy trzeba post─Öpowa─ç tak: wszystkie sk┼éadniki sernika powinny mie─ç temperatur─Ö pokojow─ů; sernik nie powinien by─ç pieczony w zbyt du┼╝ej temperaturze - lepiej piec w ni┼╝szej temperaturze, a d┼éu┼╝ej; nale┼╝y unika─ç zbyt d┼éugiego miksowania sk┼éadników, bo to powoduje niepotrzebne napowietrzenie masy serowej - i potem ma co opada─ç; po upieczeniu i po wy┼é─ůczeniu piekarnika sernik powinien w nim zosta─ç - nie wyci─ůgamy od razu; i na koniec boki letniego sernika "obje┼╝d┼╝amy no┼╝em" oddzielaj─ůc go od formy. Udanego serniczka ┼╝ycz─Ö :)
Dorota [2014-04-15 22:14:55]
Jak Dorotko pieczesz sernik ,┼╝e nie opada.Pozdrawiam
tessa [2014-04-15 19:18:42]
Prosz─Ö bardzo i równie┼╝ pozdrawiam moj─ů imienniczk─Ö ┼╝ycz─ůc udanych wypieków, spokojnych, rodzinnych ┼Üwi─ůt oraz Weso┼éego Alleluja! :)
Dorota [2014-04-15 15:33:15]
DZI─śKUJE BARDZO POZDRAWIAM
DOROTA [2014-04-12 21:36:03]
Kwa┼Ťn─ů, powodzenia :)
Dorota [2014-04-11 22:07:02]
jak─ů ┼Ťmietan─Ö doda─ç s┼éodk─ů czy kwa┼Ťn─ů
dorota [2014-04-11 21:14:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrze┼╝one.