Przepisy Extra

Czekoladowy biszkopt z białą puszystą masą i galaretką

Czekoladowy biszkopt z białą puszystą masą i galaretką

Składniki:

Czekoladowy biszkopt:
5 jajek
sól
½ szklanki cukru
2 budynie czekoladowe
3 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
2 łyżki cytryny
2 łyżki wody (przegotowanej, letniej)
Dodatkowo:
30 dag dżemu truskawkowego (1 średni słoik)
Masa śmietankowa z mascarpone:
500 ml śmietanki 30%
30 dag jogurtu naturalnego
25 dag serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z cytryny
2 ½ łyżki żelatyny
4 łyżki wody
Do dekoracji:
2 galaretki truskawkowe
sok z cytryny
serduszka z białej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać budynie czekoladowe w proszku wymieszane z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wyłożyć czekoladowy biszkopt do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Czekoladowy biszkopt nasączyć ponczem - wodę wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie na biszkopt wyłożyć dżem truskawkowy i rozsmarować.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Jogurt naturalny przełożyć do miski, dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, kilka kropli soku z cytryny i całość razem zmiksować. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie przełożyć ją do masy mascarpone i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie całość zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na dżem truskawkowy i włożyć do lodówki na około 30 minut.

800 ml wody wlać do garnka i zagotować. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie rozmieszać, a gdy się ostudzą, dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Tężejącą galaretkę truskawkową wyłożyć na masę śmietankową i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Na koniec na czerwonej galaretce rozłożyć serduszka z białej czekolady - tak walentynkowo :) i schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.