Przepisy Extra

Czekoladowy przekładaniec ze śmietanką

Czekoladowy przekładaniec ze śmietanką

Składniki:

ok. 48 dag herbatników
Masa budyniowo-czekoladowa:
1 litr mleka
½ szklanki cukru
3 budynie czekoladowe
20 dag masła
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Do dekoracji:
5 dag czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Do garnka wlać około ¾ mleka, wsypać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać budynie czekoladowe w proszku, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i zdjąć z ognia. Masło pokroić w grubą kostkę, dodać do gorącego budyniu i zmiksować mikserem.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników (na jedną warstwę wyjdzie nam około 26 sztuk). Łyżką cedzakową wyłożyć 1/3 część gorącej budyniowo-czekoladowej masy, przykryć kolejną warstwą herbatników i tak przekładać do wykończenia składników (na górze powinny być herbatniki). Ciasto odłożyć do wystudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać letnią żelatynę i dokładnie razem zmiksować. Gotową śmietankową masę wyłożyć na herbatnikach. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę mleczną i gotowe ciasto włożyć na 24 godziny do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.