Przepisy Extra

Czerwona kapusta z wędzonką

Składniki:

80 dag czerwonej kapusty
sól
1 listek laurowy
10 dag wędzonego boczku
5 dag wędzonej słoniny
5 dag cebuli
kminek (mielony)
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
1 łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut i odcedzić.

Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, wymieszać i smażyć razem krótko, tylko tak, żeby cebula się zeszkliła.

Do odcedzonej kapusty przełożyć boczek ze słoniną, cebulą i wytopionym tłuszczem. Dodać szczyptę mielonego kminku, gałki muszkatołowej, ziołowego pieprzu, sok z cytryny i całość razem wymieszać. Garnek z kapustą przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut. Na koniec ponownie wymieszać i podawać do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.