Przepisy Extra

Czerwona kapusta kiszona z żurawiną

Czerwona kapusta, jabłuszka i suszona żurawina... te taka kompozycja chodziła za mną już od jakiegoś czasu, aż wreszcie trafiła do jednego kamiennego naczynia... teraz czekam na efekt końcowy ;)

Ja uwielbiam kiszoną kapustę, a czerwona to najbardziej! :)

Kisiłam podobnie już białą kapustę i wyszła pycha! A teraz przyszła pora na czerwoną...

Składniki:

5 kg kapusty kiszonej (waga po obraniu)
50 dag jabłek (waga po obraniu)
10 dag suszonej żurawiny
5 łyżek soli (kamiennej)

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (taką ilość to najszybciej mechanicznie). Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przełożyć poszatkowaną kapustę i jabłka. Dodać suszoną żurawinę, sól kamienną i całość dokładnie razem wymieszać. A następnie przekładać partiami do kamiennego naczynia i ubijać, aż pojawi się sok. Postępować tak, aż skończą się składniki.

Na koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz, obciążyć go np. napełnionym wodą słoikiem litrowym i przykryć np. ręcznikiem kuchennym (aby tam nic nie wpadło).

Gotową do kiszenia czerwoną kapustę ustawić w ciepłym miejscu np. w kuchni. W trakcie kiszenia kapustę można przebić drewnianą łyżką w kilku miejscach. Po upływie około 7-14 dni kapusta jest już ukiszona, ma piękny purpurowy kolor i wyjątkowy smak.

Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików (ponownie uciskając). Następnie słoiki szczelnie zakręcić i wynieść do ciemnej, chłodnej piwnicy (nie pasteryzujemy jej).

Z podanych składników wyszło około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.6 stars based on 8 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Myślę, że można spróbować :)
Dorota [2017-03-26 17:31:31]
A mozna uzyc swiezej zurawiny ?
Adam [2017-03-19 23:06:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.