Przepisy Extra

Delikatne śmietankowe ciasto z masą gruszkową

Sezon gruszkowy w pełni... to można się skusić na super wystrzałowe i pięknie prezentujące się ciasto z gruszkami :)

Może wygląda na skomplikowane, ale wbrew pozorom nie jest takie trudne w przygotowaniu i jest dosyć tanie. Dużo pieczenia przy nim nie ma, pieczemy tylko i wyłącznie sam, kakaowy biszkopt...

Jeśli miałabym opisać to ciasto, to jest to kakaowy biszkopt przełożony masą gruszkową, potem na górę wyłożona jest słodka i przepyszna masa śmietankowa, a w niej utopione ciasteczka z galaretką, oblane chrupiącą czekoladą, czyli Delicje :) Czytaj więcej

Te wszystkie warstwy, jak się przegryzą smakują wyśmienicie - nic dodać, nic ująć! To super wypiek na lato i jesień, kiedy mamy jeszcze w zasięgu ręki pyszne, słodkie i soczyste gruszki, a te z własnego ogrodu są jak wiadomo najlepsze :)

Aromatyczne gruszki fajnie pasują do warstwowego ciacha. Ciasto to jest niezwykle lekkie, puszyste i delikatne w smaku :) Po skosztowaniu pierwszego kawałka niestety sięgamy po kolejny... ;)

Jest to ciasto idealne na każdą okazję i na każde świętowanie!

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Masa gruszkowa:
60 dag gruszek
1 budyń śmietankowy
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
3 paczki ciastek: Delicje pomarańczowe (3 x 15 dag)

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach np. 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Następnie ostudzić i przekroić na dwie części.

Gruszki obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć kilka minut. Budyń śmietankowy rozmieszać w 250 ml zimnej wody i wlać do gruszek, chwilkę pogotować. Gorącą masę gruszkową wyłożyć na jedną część biszkoptu, na masę położyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć. Ostudzić.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na drugą część biszkoptu. Na masie rozłożyć Delicje i lekko docisnąć je do masy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Budyń tradycyjny, mały na 1/2 litra mleka. A ciasto jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje :)
Ewelinka [2012-03-15 14:19:15]
bardzo dobre ciasto ?
misia [2012-03-11 21:37:13]
jaki to ma być budyń duży czy mały ?
lidia [2012-03-09 16:22:46]
Ja dałam świeże, ale mogą być też z puszki, powodzenia :)
Ewelinka [2012-02-23 10:15:54]
czy gruszki mogą być z puszki czy muszą być świeże ?
ela [2012-02-22 22:51:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.