Przepisy Extra

Delikatny torcik przekładany budyniowo-kokosową masą

To biały delikatny torcik na białe zimowe Święta Bożego Narodzenia :)

Jest łatwy, prosty do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników, praktycznie używamy do niego to, co mamy zawsze pod ręką... czyli budyń, masło, krakersy... ;)

Torcik wychodzi przepyszny i wygląda kusząco :) I co ważne do jego przygotowania wcale nie jest nam potrzebny piekarnik, bowiem jest to ciasto na zimno... brrr ;)

Ugotowany słodki i aromatyczny budyń miksujemy z masłem, potem dodajemy wiórki kokosowe, trochę likieru (ale to nie koniecznie) i taką gotową masę przekładamy krakersami... krakersy - masa - krakersy - masa i tak, aż składniki się skończą. U mnie wyszło 5 warstw krakersów i 5 warstw białego kokosowego kremu. Tak naprawdę wykonuje się go i składa bardzo szybko, żeby nie powiedzieć błyskawicznie ;) Czytaj więcej

Ciasto to jest idealne na Świąteczny stół, kapitalnie sprawdza się także jako urodzinowy torcik, ale i jako ciacho do niedzielnej kawusi też jest super.

To ciacho ma dużo warstw i intensywny kokosowy smak.

Jest idealnym ciastem dla nowicjuszy, bo uda się każdemu! Przy jego wykonaniu nie ma żadnych problemów...

Powodzenia i smacznego!

Słodkich i Wesołych Świąt :)

Delikatny torcik przekładany budyniowo-kokosową masą

Składniki:

Masa budyniowa:
1 litr mleka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
4 łyżki likieru (np. Advocaata)
40 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
30 dag krakersów (ok. 2 opakowania)
Do dekoracji:
kolorowy lukier
cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

¾ mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsypać budyń waniliowy w proszku, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie razem rozmieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Ugotować słodki budyń i ostudzić.

Do ostudzonego budyniu pokroić w plasterki masło i całość razem zmiksować. Na koniec dodać likier, wiórki kokosowe (5 łyżek odłożyć do dekoracji) i ponownie razem zmiksować.

Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i spód wyłożyć krakersami. Następnie wyłożyć około 15 łyżek masy budyniowej i wyrównać, przykryć krakersami i znowu wyłożyć 15 łyżek masy budyniowej, i tak postępować, a skończą się składniki. Ciasto powinno zakończyć się masą budyniową, a wierzch ciasta posypać odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na noc).

Na drugi dzień ciasto polać kolorowym lukrem i posypać cukierkami dekoracyjnymi - np. świątecznymi gwiazdkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.