Przepisy Extra

Dip do potraw z grilla

To charakterystyczny zimny sos o gęstej konsystencji i wyrazistym, aromatycznym smaku i zapachu... mniam!

Połączenie smaku potraw, zwłaszcza wykonanych na bazie mięsa z dipem przygotowanym wg tego przepisu poszerza gamę doznań kulinarnych w czasie konsumpcji i to w sposób zdecydowany!

Jest to propozycja dla tych, którzy uwielbiają potrawy o smaku intensywnym, ale nie nachalnym. Jeżeli ktoś uważa, że mięso z grilla zwykle smakuje podobnie, to po dodaniu do niego dipu do dań z grillowego rusztu na pewno zmieni zdanie :) Czytaj więcej

Kolejną zaletą tego dipu jest szybkość i łatwość wykonania, produkty są łatwo dostępne, więc żadnego problemu przy jego wykonaniu nie będzie.

Świetnie smakują też czosnkowe bagietki z grilla maczane w tym dipie, po prostu niebo w gębie!

Warto się przekonać i go przygotować :) Powodzenia i smacznego!

Składniki:

5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek jogurtu greckiego
5 łyżek musztardy sarepskiej
20 dag zielonego ogórka (1 średni)
10 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
sos sojowy
kurkuma
oregano
pieprz
sól

Sposób wykonania:

Zielonego ogórka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do miseczki przełożyć śmietanę, jogurt grecki, musztardę sarepską, odciśniętego z soku zielonego ogórka, żółty ser i czosnek. Dodać kilka kropli sosu sojowego oraz szczyptę kurkumy i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Gotowy dip podawać do potraw z grilla (kiełbasek, szaszłyków, steków).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.