To bardzo łatwy do zrobienia przepis na domowy i smaczny dżem, który lubimy wszyscy - dorośli i dzieci :)
To połączenie słodkich truskawek i kwaśnego agrestu w jednym słoiku - można powiedzieć odważne zestawienie... bo wychodzi nam dżem o wyraźnym, owocowym smaku.
Ten przepis jest bardzo prosty do przygotowania i niezbyt drogi. Wymaga jedynie długiego smażenia na małym ogniu i częstego mieszania, aby się nie przypalił - bo szkoda by było ;)
Sezon na truskawki jeszcze trwa, a agrestowy właśnie się rozpoczął - dlatego to dobry moment na wspólne wykorzystanie tych bardzo zdrowych owoców lata. Czytaj więcej
Taki dżemik robiły kiedyś nasze babcie, dlatego warto kontynuować tę słodką tradycję i przygotować sobie kilka słoiczków we własnym domowym zaciszu... później zimą takie słoiczki w piwnicy to skarb!
Truskawkowo-agrestowy dżemik jest idealny na śniadanie, deser i kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, naleśnikami, racuchami, goframi, suchymi waflami... mniam :)
Ten owocowy dżemik jest też wspaniałym dodatkiem do ciast pieczonych i ciast na zimno. Super komponuje się z kruchym, biszkoptowym i drożdżowym ciastem.
Udanych i owocnych przetworów, no i... smacznego :)
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować (jeśli są duże, to po pokroić na 2 lub 4 części). Agrest obrać z szypułek i ogonków, następnie opłukać i osuszyć.
Do garnka przełożyć truskawki i agrest. Dodać cukier, cukier waniliowy i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Pod koniec smażenia często mieszać i najlepiej smażyć na minimalnym ogniu, bo dżem „lubi się przypalić”. Na sam koniec dżem zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z limonki i dokładnie wymieszać.
Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po około 250 ml pysznego dżemu.
Smacznego.