Przepisy Extra

Dżem truskawkowo-agrestowy

To bardzo łatwy do zrobienia przepis na domowy i smaczny dżem, który lubimy wszyscy - dorośli i dzieci :)

To połączenie słodkich truskawek i kwaśnego agrestu w jednym słoiku - można powiedzieć odważne zestawienie... bo wychodzi nam dżem o wyraźnym, owocowym smaku.

Ten przepis jest bardzo prosty do przygotowania i niezbyt drogi. Wymaga jedynie długiego smażenia na małym ogniu i częstego mieszania, aby się nie przypalił - bo szkoda by było ;)

Sezon na truskawki jeszcze trwa, a agrestowy właśnie się rozpoczął - dlatego to dobry moment na wspólne wykorzystanie tych bardzo zdrowych owoców lata. Czytaj więcej

Taki dżemik robiły kiedyś nasze babcie, dlatego warto kontynuować tę słodką tradycję i przygotować sobie kilka słoiczków we własnym domowym zaciszu... później zimą takie słoiczki w piwnicy to skarb!

Truskawkowo-agrestowy dżemik jest idealny na śniadanie, deser i kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, naleśnikami, racuchami, goframi, suchymi waflami... mniam :)

Ten owocowy dżemik jest też wspaniałym dodatkiem do ciast pieczonych i ciast na zimno. Super komponuje się z kruchym, biszkoptowym i drożdżowym ciastem.

Udanych i owocnych przetworów, no i... smacznego :)

Składniki:

½ kg truskawek
½ kg agrestu
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka kropel soku z limonki

Sposób wykonania:

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować (jeśli są duże, to po pokroić na 2 lub 4 części). Agrest obrać z szypułek i ogonków, następnie opłukać i osuszyć.

Do garnka przełożyć truskawki i agrest. Dodać cukier, cukier waniliowy i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Pod koniec smażenia często mieszać i najlepiej smażyć na minimalnym ogniu, bo dżem „lubi się przypalić”. Na sam koniec dżem zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z limonki i dokładnie wymieszać.

Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po około 250 ml pysznego dżemu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cukier dodaję pod koniec smażenia . W ten sposób gotowane owoce tak szybko nie przypalą się :)
kiki [2019-06-12 23:47:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.