Przepisy Extra

Dżem truskawkowy z aromatyczną nutką cynamonu

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Sezon truskawkowy w pełni, gdzie się spojrzy tam stoisko z truskawkami ;) Teraz obrodziły też truskawki z ogródków, z działek... więc jeśli mamy ich dużo, a ciasta, desery i lody z udziałem truskawek już troszkę nam się przejadły i znudziły to możemy się skusić na truskawkowy dżemik.

Tym też sposobem zamkniemy trochę słonecznego lata w słoiku, a w zimę nam się przyda, to na pewno ;)

Ale żeby nie było tak łatwo i nudno, to my proponujemy do truskawkowego dżemu dodać szczyptę aromatycznego cynamonu. Ten mały dodatek sprawi, że nasz dżem nabierze zupełnie innego wymiaru. Jego kolor zrobi się ciutkę ciemniejszy, a smak... o niebo lepszy! Do tego pięknie pachnie w całym domu, jak się ten dżemik smaży. Czytaj więcej

Generalnie jest on łatwy, tani i prosty do przygotowania. Wychodzi gesty, intensywny i słodki. Jest naturalny, nie ma tutaj żadnych zagęszczaczy.

Z tej proporcji wyjdzie jeden mały 200 ml słoiczek dżemu, ale jeśli mamy więcej truskawek, to spokojnie można się skusić na kilka takich smakowitych dżemików. Bo potem pójdą jak rzeka... a to do chlebka, a to do bułeczki, naleśników, ciasta, biszkopcików, herbatników itd.

Zachęcam do smakowitej i słodkiej produkcji.

Smacznego :)

Składniki:

½ kg truskawek
½ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
¾ łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połowę i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 90 minut, aby masa zgęstniała, ale się nie przypaliła. Od czasu do czasu dżem należy wymieszać, a pod koniec smażenia często mieszać, bo łatwo się przypala.

Gorący dżem truskawkowy przełożyć do czystego i suchego słoika. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 1 słoiczek 200 ml aromatycznego, truskawkowego dżemu.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.0666666664 stars based on 9 reviews Przetwory
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone.