Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Pomarańczę umyć, osuszyć i przekroić. Następnie wycisnąć z niej sok i razem z cząstkami pomarańczy przełożyć do truskawek. Wsypać cukier, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gorący dżem przełożyć do czystego i suchego słoika. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 5 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 1 słoiczek 200 ml pysznego i aromatycznego dżemu.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.