Przepisy Extra

Fale Dunaju z leciutkim kremem

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek (dużych)
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao do ciasta
Dodatkowo:
ok. 40 dag wiśni (z nalewki, z kompotu)
Lekki krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
2 łyżki mąki krupczatki
4-5 łyżek cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
400 ml śmietany 30%
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
5-6 łyżek śmietany 30%

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać mleko, wymieszać i podzielić ciasto na dwie części.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. ¾ piany z białek dodać do jednej części ciasta i razem wymieszać. Prostokątną formą o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć jasne ciasto. Pozostałą pianę z białek (¼) i kakao do ciast dodać do drugiej części ciasta, razem wymieszać i rozłożyć na jasnym cieście.

Wiśnie (wydrylowane) dobrze osączyć, ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając w ciasto. Całość włożyć do nagranego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 160-180 °C.

W jednej szklance mleka wymieszać budyń waniliowy, mąkę krupczatkę i cukier. Drugą szklankę mleka zagotować, a następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Całość gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. 3 łyżki mleka podgrzać i rozmieszać w nim dokładnie żelatynę. Następnie wlać do gorącego budyniu, razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać do niej ostudzony budyń i dalej miksować, aby masa się połączyła. Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć lekki krem, wyrównać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie dodać śmietanę i razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową polewę rozłożyć na kremie i delikatnie rozsmarować. Ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.45 stars based on 80 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Nie, ale myślę że nic nie stoi na przeszkodzie - można śmiało go użyć, powodzenia :)
Dorota [2012-09-17 14:43:27]
przepyszne:)polecam
ewelina [2012-07-14 18:05:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.